Kandidatkinje i kandidati Plave skupine HDZ-a za izbore za Europski parlament (Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Goran Pauk i Domagoj Maroević) nastavili su jučer popodne svoj posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/od-raspolozivih-107-mlrd-eura-iz-eu-fondova-ugovorili-smo-vec-65-zatekli-smo-samo-9

Nakon Sinja, gdje su obišli Muzej Sinjske alke te Samostan Gospe Sinjske, uputili su se u Trilj - grad šampion EU fondova. Trilj je, naime, od svih hrvatskih gradova povukao najviše sredstava iz EU fondova od 2015. do 2017. godine.

Centar agropoduzetništva

Projekt Poslovno uslužni centar Trilj (PUC 3lJ) odvija se kroz 3 faze: prva, završena faza - „Proizvodna zona Čaporice Centar agropoduzetništva 3LJ“, čija je ukupna vrijednost 16.992.658,64 kuna, a 91% je sufinanciran iz EU; za drugu fazu („Poslovno-uslužni centar 3LJ“), koja je u tijeku, ugovoreno je 20.727.133,70 kuna od kojih je 97% sufinancirano iz EU; treća i završna faza koja je u pripremi - „Centar kompetencija - CEKOM 3LJ“ - planirana je u vrijednosti od 96,7 milijuna kuna. Cilj projekta je pozicionirati Grad Trilj kao centar agropoduzetništva.

Dječji vrtić & „Zaželi - žene triljskog kraja“

Uz ostale mnogobrojne projekte koji se realiziraju zahvaljujući EU sredstvima, ističe se i Dječji vrtić Trilj koji je 100% financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Završetak izgradnje vrtića, projekta vrijednog 7.440.000 kuna, planiran je za ljeto 2020. godine.

Tu je i projekt „Zaželi - žene triljskog kraja“, kojim je zaposleno 25 žena, pripadnica ranjivih skupina koje skrbe o više od 100 korisnika, starijih i nemoćnih osoba s područja Grada Trilja. Ukupna mu je vrijednost 4.770.751 kuna, od čega Europski socijalni fond sufinancira 85%.

Solin - najmlađi grad

Prvi dan boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji završen je druženjem uz promociju „Okusi, mirisi i zvuci Splitsko-dalmatinske županije“ u najmlađem hrvatskom gradu Solinu - s prosjek starosti stanovništva od 34.5 godine! - gdje su naše kandidate ugostili splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

Naš Blaženko, današnji župan, vodio je taj grad punih 11.5 godina!

Tomislav Sokol (za TV Jadran): HDZ je stranka koja zna, ima i iskustvo i rješenja kako braniti nacionalni interes. Ne samo u gospodarskim pitanjima, nego i što se tiče sigurnosti. U mandatu ove Vlade tako je povučeno oko milijardu kuna iz EU proračuna kako bi se opremila naša policija koja sada čvrsto čuva hrvatsku granicu! Ukupnu gledano, Hrvatska je do sada povukla 14 milijardi kuna više nego što je uplatila u proračun EU-a!

Željana Zovko (za TV Jadran): Kršćanski korijeni temelji su Europske unije - i njih kanimo očuvati! Ulaskom Bosne i Hercegovine u EU te zauzimanjem za stvarnu ravnopravnost Hrvata u njoj nastojim te vrijednosti prenijeti i na jugoistok Europe. Borim se za ono što Hrvati u Bosni i Hercegovini zaslužuju - a to je da budu svoji na svome!