Naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) o utjecaju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganje između EU i SAD-a (TTIP) na mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj. 

Plenković je u svom izlaganju ocijenio TTIP kapitalnim projektom za EU - jer ga sklapa sa najvažnijim strateškim partnerom SAD-om. Upravo to će doprinijeti zajedničkom vanjskopolitičkom, trgovinskom, gospodarskom i ulagačkom djelovanju. To potvrđuje i podatak da je trenutno ukupni trgovinski promet EU-a i SAD-a oko 700 milijardi eura, dok robni izvoz iz EU u SAD iznosi 311 milijardi. Procjene su, stoga, da će TTIP-om nastati oko 120 milijardi eura koristi za EU.

Zaštita prava radnika

Plenković je naglasio da bi od TTIP-a najveću korist trebala imati mala i srednja poduzeća. Stoga je - u kontekstu pregovora o TTIP-u - zamišljeno podijeliti zainteresiranim poduzetnicima sve relevantne informacije o poslovanju u svim saveznim državama u SAD-u. 

- U rezoluciji EP-a nabrojeni su elementi pregovora, poput transparentnosti procesa, zaštite standarda i radničkih prava te rješavanja sporova između ulagača i država. Koje EP želi vidjeti kao prioritete u pregovorima s američkim partnerima.

Ratifikacija u parlamentima - ključna!

Plenković je, nadalje, istaknuo da će konačni karakter TTIP-a biti mješovit - jer je zbog njegova političkog značaja ključno da bude ratificiran u nacionalnim parlamentima država članica EU. 

- Hrvatska treba iskoristiti TTIP jer će time povećati trgovinsku razmjenu sa SAD-om - koja trenutno iznosi 715 milijuna eura. Prije svega, treba povezati učinke TTIP-a na oko 104 tisuće malih i srednjih poduzeća koja su okosnica gospodarske dinamike i zapošljavanja u Hrvatskoj. Zato je i dobro da Hrvatska gospodarska komora bude jedna od institucija koja predvodi javnu raspravu o TTIP-u.

Osnažiti transgraničnu trgovinu

U zaključku je  Plenković istaknuo da Hrvatska - kao članica EU - treba težiti liberalizaciji trgovine, a izbjegavati poteze usmjerene na zatvaranje trgovinskih aktivnosti. Poručio je da je Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganje EU-a i SAD-a nezaobilazna tema Europske komisije koja predstavlja prioritet za sve države članice, te će biti referentna točka budućih trgovinskih sporazuma i globalnih partnerstva koje EU treba graditi. EP će voditi računa o poštivanju socijalne zaštite, radnog zakonodavstva i, posebice, ekoloških standarda.