Naš eurozastupnik (potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a i predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanja EU i Ukrajine) Andrej Plenković supredsjedao je s kolegama eurozastupnicima Elmarom Brokom i Annom Fotygom zajedničkim sastankom Delegacije EP-a za Ukrajinu, Pododbora za sigurnost i obranu te Odbora za vanjske poslove.

Ugledni govornici 

O stanju provedbe Sporazuma i sigurnosnoj situaciji u Ukrajini govorili su posebni izaslanik i voditelj Radne skupine za Ukrajinu iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Johannes Regenbrecht, zamjenik direktora za Rusiju i Istočnu Europu iz francuskog Ministarstva vanjskih poslova Raphael Martin de Lagarde, politički direktor u ukrajinskom Ministarstvu vanjskih poslova Oleksij Makejev te direktor za Istočno partnerstvo i Rusiju u Europskoj službi za vanjsko djelovanje Gunnar Wiegand.

Pozitivan razvoj reformi

Plenković, Brok i Fotyga istaknuli su da Ukrajina ostaje jedan od glavnih prioriteta na dnevnom redu EP-a i da u potpunosti podržavaju Sporazum iz Minska kao međunarodno priznati temelj za političko rješenje konflikta u Donbasu te mirnu reintegraciju privremeno okupiranih teritorija. Pohvalili su diplomatske napore Njemačke i Francuske te istaknuli da cijene operativnu i financijsku podršku EU, MMF-a i ostalih institucija. Dodatno su naglasili pozitivan razvoj reformi koje je poduzela ukrajinska vlada i njihovu predanost procesu. Ohrabrili su ih da nastave istim putem te zaključe ustavne reforme - uključujući decentralizaciju - što je skorije moguće. 

Kontrola granice

Eurozastupnici su izrazili duboku zabrinutost za trenutno stanje na terenu - samo nekoliko tjedana prije predviđenog roka za potpunu primjenu Sporazuma nije dovoljno postignuto. Naglasili su da su se od sredine listopada povećala kršenja prekida vatre, a promatrači OESS-ove Specijalne promatračke misije doživljavaju restrikcije slobode kretanja. Istodobno, još uvijek nije postignut sporazum o modalitetima lokalnih izbora na privremeno okupiranim područjima regije Donjeck i Lugansk. Eurozastupnici su, također, istaknuli da je vraćanje ukrajinske kontrole na punoj dužini granice s Rusijom od velike važnosti, no još daleko od stvarnosti.