Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) usvojeni su amandmani eurozastupnice Željane Zovko u sklopu preporuka AFET-a Vijeću, Komisiji i Europskoj službi za vanjsko djelovanje o Istočnom partnerstvu, uoči sastanka na vrhu u studenome 2017. godine.

Zovko je u svojim amandmanima naglasila važnost razmatranja najbolje prakse, uzimajući u obzir nedavna post-konfliktna područja u Jugoistočnoj Europi,  kako bi se poticao dijalog između istaknutih kulturnih i vjerskih vođa o miru i pomirenju te se olakšale napetosti na područjima sukoba.

Promicanje raznolikosti kultura

Zovko je, također, u svojim amandmanima pozvala na promicanje raznolikosti kultura i kulturne baštine kao dodatnog alata javne diplomacije za jačanje dijaloga i kompromisa među uključenim stranama.

- Promicanje kulture i međukulturnog dijaloga u svrhu miroljubivih odnosa među zajednicama i suradnja u području kulturne baštine preduvjeti su izgradnje održivog i tolerantnog društva.

Brojne aktivnosti

Podsjetimo, naša eurozastupnica aktivno sudjeluje i u Grupi europskih pučana za međukulturalni i međureligijski dijalog. Prošlog mjeseca na njezinu inicijativu u posjetu Europskom parlamentu boravile su vođe vjerskih zajednica iz Azerbajdžana.