Naš eurozastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković - u društvu s predsjednicima varaždinskoga županijskog HDZ-a Anđelkom Stričakom i gradskog odbora Novog Marofa Sinišom Jenkačem - odao je jučer u Podrutama počast poginulim promatračima Europske zajednice koji su ubijeni u raketnom napadu borbenog zrakoplova MIG-21 bivše JNA na njihov nenaoružani helikopter. Zajedno su u povodu 23. godišnjice te tragične pogibije četiri talijanska i jednog francuskog promatrača položili vijence i zapalili svijeće kod komemorativne kapele. 

Besramni Josipovićevi pristaše

No novomarofski HNS - teško je vjerovati! - osudio je taj hvalevrijedni čin. Umjesto da podrže što češća okupljanja na mjestu spomena na žrtve, napali su lokalni HDZ da „organizira polaganje vijenaca“ prije „prave“ godišnjice 7. siječnja. 

Više od stotinu građana došlo je odati počast poginulim promatračima, ali HNS se politikantski usuđuje sve njih prozivati za „sudjelovanje u predizbornoj kampanji“. Tako su pokazali pravo lice i svoje stranke i svoje koalicije kojoj je očito sjećanje na žrtve velikosrpske agresije trn u oku. Žalosno.

BESKRUPULOZNA, POLITIKANTSKA REAKCIJA HNS-a 

Taj besramni potez, dakako, nije ostao bez odgovora. Anđelko Stričak je u ime varaždinskog HDZ-a oštro reagirao na HNS-ov bijedni napad priopćenjem pod nazivom „Beskrupulozna, politikantska i promašena reakcija HNS-a“. Izdvajamo ključne poruke, a međunaslovi su urednički:

Bešćutnost i nepoštivanje Domovinskog rata

Priopćenje kojim je HNS Varaždinske županije reagirao na odavanje počasti poginulim promatračima Europske zajednice u Podrutama uoči 23. obljetnice njihove smrti još jednom pokazuje svu besćutnost i okrutnost te stranke, ali i cijele Kukuriku koalicije kada su u pitanju prisjećanja na Domovinski rat. 

Umjesto da podrže što češća okupljanja i prisjećanja na žrtvu europskih promatrača kod spomen-kapelice na mjestu njihove pogibije, oni se politikantski i beskrupulozno obrušavaju na novomarofsku organizaciju HDZ-a, dijeleći lekcije kako se uopće usuđuje nešto takvo organizirati. 

I braniteljske udruge u Podrutama

Zastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Andrej Plenković osobno je želio odati počast poginulim promatračima, a to zbog obaveza u Bruxellesu nije bio u mogućnosti učiniti na sami datum tragičnog događaja. 

Osim njega, svijeće su kod spomen-obilježja zapalili i predstavnici braniteljskih udruga specijalne jedinice policije „Rode“, 7. gardijske brigade „Pume“ i 104. brigade - pa cijelo okupljanje nije imalo stranački karakter. Stoga čin odavanja počasti poginulim promatračima nije ni u kakvom nesuglasju sa službenim protokolom kojim će se taj tužni događaj obilježiti u srijedu 7. siječnja, a kojem će također nazočiti i predstavnici HDZ-a.

Poticanje zaborava na agresiju

Današnjom neprimjerenom i promašenom reakcijom, novomarofski HNS i njegovi koalicijski „kukurikavci“ očito si prisvajaju pravo na određivanje pravila po kojima će se obilježavati ili (u njihovu slučaju) tjerati u zaborav najtužniji, najvažniji događaji iz velikosrpske agresije.

PLENKOVIĆ: Tragedija važna i za Hrvatsku i za EU

Prilikom obilježavanja tragičnog događaja, Plenković - koji je inače 1991. bio prevoditelj promatračima mirovne misije Europske zajednice - zahvalio se mnogobrojnim braniteljima tog kraja koji su tijekom Domovinskog rata dali veliki doprinos u obrani i stvaranju samostalne Hrvatske. 

Europski park mira 

Najavio je realizaciju Memorijalnog centra „Europski park mira“ u Podrutama čija bi izgradnja oživjela taj dio Varaždinske županije. Dio sredstava za taj projekt mogao bi stići iz Europske unije budući da je riječ o simboličnom mjestu ne samo za Lijepu Našu, nego i za cijelu Europu:

- Ovaj tragični događaj od velike je važnosti za Hrvatsku u borbi za samostalnost, ali i za vanjske misije EU. Označio je prekretnicu u percepciji događaja u sklopu raspada tadašnje SFRJ, a izrazito je važan za Europsku uniju jer su nastradali promatrači bili prve žrtve jedne mirovne misije EU. EU otad je puno snažnija, organiziranija i globalno prisutnija u vanjskopolitičkom smislu.