Prvo su htjeli ispasti pametni s „outsourcingom“, pa su se onda tjednima zabavljali sa „spin-offom“, a sad su „odlučno“ krenuli u „in-house“! Što god to značilo. Čekamo njihov novi veleprojekt - „in madness“. 

SDP - Samo Destruktivna Pasivnost

Lutaju, lunjaju, bauljaju, klatare se, dangube i prodaju - maglu. Ništa konkretnog ne poduzimaju. Upravo takvoj vladi danas u posjet stiže Servaas Deroose, nadzornik Europske komisije. No Milanović „nije zabrinut“ zbog sigurnih kritika Bruxellesa, a njegov predsjednički kandidat Josipović po običaju - mudro šuti! Gura glavu u pijesak kako se ne bi zamjerio SDP-u.

Naša financijska ekspertica i eurozastupnica Ivana Maletić komentirala je za jučerašnje dnevnike HTV-a i Nove TV dolazak dužnosnika Komisije. S razlogom stižu u Hrvatsku - jer je diletantskoj vladi kontrola provedbi europskih preporuka i reforma uistinu nužna! Prenosimo njezine glavne poruke:

Ne zabrinjava ih ni gubitak EU novca 

U sklopu Europskog semestra, Komisija je dala specifične preporuke za Hrvatsku i sada nadzire provedbu. Uobičajeno je da se tijekom godine održe tri sastanka i da država prezentira aktivnosti koje poduzima prema zadanim preporukama. Dakle, nije neobično to što Komisija dolazi u nadzor, ali je neobično i žalosno to da je SDP-ova vlada „motivirana“ samo kada joj netko stiže iz Bruxellesa. Već su i u Komisiji shvatili da vladu treba kontinuirano nadzirati te da na njeno neznanje i pasivnost moraju reagirati - odmah. Hrvatska nije dio monetarne unije, pa se na nas ne odnose novčane sankcije, ali ozbiljna je mogućnost da bismo na kraju mogli ostati bez europskih fondova ako vlada ne zadovolji kriterije. 

Amaterska vlada u školi za početnike

Tužno je da jedna Hrvatska kao država članica - nakon bogatog iskustva s vrlo zahtjevnim pregovorima i usvajanja novih alata za upravljanje javnim financijama - dobije preporuku da treba detaljno analizirati rashode i naučiti upravljati prihodima. Komisija im treba reći da za upravljanje deficitom trebaju svladati rashodnu i prihodnu stranu proračuna te ih imati pod kontrolom! Pa to su elementarne stvari! Da ne govorimo koliko su daleko od strukturnih reformi i poticanja poduzetništva.

Gluha na upozorenja

Vlada je potpuno nepripremljena ušla u EU i uvela Hrvatsku u proceduru prekomjernog deficita te postupak makroekonomskih neravnoteža. Odgovore na probleme, akcijske planove i rebalanse radili su tek pod pritiskom iz Bruxellesa. Prisjetimo se triju rebalansa u 2014. kako bi se RH uklopila u zadani cilj deficita od 4,6% BDP-a. Zašto vlada nije odradila posao u 2013. i imala pripremljen proračun koji zadovoljava odavno poznate kriterije deficita? Sad je već svima jasno da se plan za 2014. ne ispunjava, a za 2015. vlada nije ponudila kvalitetno rješenje u predanim dokumentima  - na što je Komisija i upozorila.