U Središnjici HDZ-a danas je održana završna konferencija za novinare kandidata naše, pobjedničke koalicije na izborima za članove Europskog parlamenta. 

U uvodnom obraćanju, nositelj liste Andrej Plenković podsjetio je da je naša stranka mobilizirala cijelu svoju infrastrukturu, a to je više od 200 tisuća članova, na pomaganje u saniranju posljedica poplave. 

200.000 kuna za stradala područja

Pritom je otkrio da je HDZ, kako je i najavio otkazujući sve predizborne skupove ovog tjedna, jučer uplatio 200.000 kuna na račun Crvenog križa u korist stradalih na područjima pogođenima poplavama.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-iz-solidarnosti-sa-stradalima-otkazani-predizborni-skupovi

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/hdz-ovi-zastupnici-odrekli-se-mjesecnog-pausala-u-korist-poplavljenih-podrucja

Plenković je također objavio da su naši eurokandidati osobno u Županju dopremili humanitarnu pomoć u vrijednosti od 40.000 kuna, a i da su u organizaciji HDZ-a jučer stigla dva kamiona pomoći Odžaku u Bosanskoj posavini. „Naša stranka, za razliku od aktualne vlade, nije zaboravila da Hrvati žive i južno od Save“ - parafrazirao je Plenković predsjednika Karamarka.   

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-u-odzaku-vlada-se-jos-nije-sjetila-da-postoje-hrvati-juzno-od-save

Hahnov odgovor

Novinarima je podijeljen i (uistinu promptni) odgovor povjerenika za regionalnu politiku Europske komisije Johannesa Hahna na otvoreno pismo koje su mu pod naslovom „Apel za potporu Hrvatskoj uslijed poplava i prirodne katastrofe velikih razmjera“ bili uputili zastupnici HDZ-ove koalicije u Europskom parlamentu i kandidati zajedničke koalicijske liste.

http://hdz.hr/vijest/eu/hahnov-odgovor-na-apel-hdz-ove-koalicije-svim-sam-srcem-uz-hrvatsku-jamcim-pomoc-ako-vasa

U ovoj teškoj situaciji u kojoj se - ne samo uslijed poplava - nalazi Hrvatska, HDZ glasno i jasno traži pomoć Europske unije, a ne „reda radi“, kako je to arogantno ustvrdio premijer Milanović. Zar ne osjeća nikakvu sućut, nikakvu odgovornost spram unesrećenih?! - zaključio je Plenković pitanjem, retoričkim, svoje izlaganje. Koje u cijelosti možete pogledati u nastavku:

Europljuska SDP-ovoj vladi

Na Plenkovićev osvrt na već ozloglašenu Milanovićevu „reda radi“ izjavu efektno su se nadovezale HDZ-ove kandidatkinje Dubravka Šuica (druga na eurolisti) i Ivana Maletić (treća). Kao vjetar u leđa došla im je snažna pljuska koju je danas Hahn udijelio SDP-ovoj vladi - iskritiziravši je jer RH do dana današnjeg nema strateški plan korištenja EU fondova! Čime je povjerenik potvrdio sve ono što već mjesecima zborimo o Branku Grčiću i Tihomiru Jakovini kao nevježama i „šampionima sporosti“.

http://www.vecernji.hr/eu/nemate-strateski-plan-koristenja-fondova-eu-940366

DUBRAVKA ŠUICA

Vlada koči Pelješki most

Dužna sam spomenuti Pelješki most. Kako bi bio izgrađen EU sredstvima, potrebno je da Vlada RH napravi sveobuhvatnu strategiju prometnog razvoja. To nam je povjerenik Hahn jasno poručio na sastanku u Bruxellesu još prije 11 mjeseci, no do danas se SDP-ova vlada nije pomakla s mjesta! Pozivam „reda radi premijera“ da napokon izađe s tom strategijom kako bismo prometno povezali jug i sjever Hrvatske!  

Kanal Sava-Dunav spriječio bi poplave!

Projekt kanal Sava-Dunav naišao je na SDP-ove kritike - kao i svi naši veliki infrastrukturni projekti koje smo nedavno predstavili na investicijskoj konferenciji! - ali danas „mudro šute“. Jer, da je kanal izgrađen, ne bismo gledali sve ove potresne slike iz Slavonije. Tražimo da ova vlada - dok je još u funkciji - izgradnju kanala unese u strateški ovir 2014-2021 - tj. u indikativnu listu projekata koja predlažemo Europskoj komisiji za sufinanciranje.

 

IVANA MALETIĆ

Ostajemo u recesiji zbog nesposobne vlade!   

Kao članica Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku u Europskom parlamentu često sam sudjelovala na raspravama ministara financija i premijera koji su objašnjavali kako su iz krize, preko reformi, došli do gospodarskog rasta i razvoja. I ono podjednako važno - u kojem vremenskom razdoblju! „Naša“ vlada čitavo vrijeme narodu tvrdi da je za promjene trendova potrebno dva mandata - osam, deset godina. No to nije istina! Iskustva članica, primjerice baltičkih zemalja ili Irske, pokazuju da je za oporavak dovoljno godina i pol do dvije - ali pod uvjetom da imate pametnu vladu s jasnim ciljevima te dobrim strateškim planovima. Što nipošto nije slučaj SDP-ove vlade.

NOVINARSKA PITANJA

Nakon uvodnih izlaganja, novinari su postavljali pitanja našim kandidatima. Izdvajamo dva odgovora. U prvome, Plenković je napomenuo da je hrvatska javnost senzibiliziranija za euroizbore nego prošle godine. Razlog je jednostavan: dosta im je ovakve diletantske vlade!

U drugome, jedini kandidat iseljeništva na svim eurolistama Ivan Sablić izrazio je nezadovoljstvo praćenjem predizborne kampanje i informiranjem građana o europskim temama, posebno kad su u pitanju javni (režimski) mediji. Uzalud. HDZ pobjeđuje!