Prvi čovjek EK Jean-Claude Juncker predstavio je „Investicijski plan za gospodarski rast Europe i stvaranje novih radnih mjesta“ - cjeloviti program koji će države članice postupno implementirati za poticanje rasta i razvoja gospodarstva. Namjera programa je da EU iz stabilnosti i štednje krene u pokretanje investicija, gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta. Komentirajući novi Junckerov program, eurozastupnica Ivana Maletić istaknula je da za ostvarivanje ciljeva rasta države moraju imati strategije razvoja i pripremljene projekte. No, kada je taj posao u rukama ministra Grčića - realnost je malo drugačija. 

http://hdz.hr/vijest/eu/iz-stabilnosti-i-stednje-eu-krece-u-investicije-...

Grčićeve bajke

Grčić tvrdi da je već 68 projekata,  koji se uklapaju u Junckerov Investicijski plan pripremljeno, no stručnjakinja za EU fondove Maletić argumentirano to opovrgava.

- Da SDP-ova vlada ima već dobro pripremljene projekte i okruženje za provedbu EU projekata, onda bi već koristila EU fondove! Pa sada im stoji na raspolaganju 20 milijardi kuna sredstava iz europskih fondova koje nisu ni potrošene niti uložene u hrvatsko gospodarstvo!

Naime, ključni stup Investicijskog plana su prepoznavanje i priprema projekata, a koje je prepušteno Hrvatskoj da  u skladu sa svojima nacionalnim prioritetima razvoja  istakne ključne strateške projekte. No, Grčić ih očito niti prepoznaje, niti priprema. 

Stalna odgađanja, a sredstva čekaju!

Stoga, naša financijska stručnjakinja, nažalost, sumnja da će Hrvatska u skorije vrijeme profitirati od Junckerova plana. SDP-ova vlada stalno pomiče rokove za realizaciju projekata, a pokretanje Investicijskog plana najavljeno je za lipanj iduće godine. 

- Juncker ne traži listu želja, nego konkretno pripremljenih projekata. Da ministar Grčić ima te projekte spremne, sredstva iz EU fondova bi već bila iskorištena. Ukratko, još uvijek nema ništa!  

Glavobolje za Grčića

Maletić, također, ističe da ukoliko ne postoji protočnost EU fondova, neće postojati ni protočnost novih sredstava iz Junckerova plana koja su dodana na već dostupne EU fondove! Time bi, logično, Hrvatska trebala pripremati i dodatne projekte! No, Hrvatska je jako daleko od širenja popisa projekata za ulaganje,  zaključila je naša financijska stručnjakinja .