Europska komisija je dvije godine zaredom objavila izvješće da je Hrvatska na samome dnu u povlačenju sredstava iz EU fondova. EU fondove nitko vidio nije! Vrlo su rijetki projekti kojima se možemo pohvaliti! - istaknula je, među inim, naša eurozastupnica Ivana Maletić u sinoćnjem izravnom javljanju u Dnevnik Nove TV. Komentirala je pojačani nadzor EK odnosno formiranje posebne radne skupine koja prati „rad“ Milanovićeve vlade u povlačenju novca iz EU fondova jer smo u tome na samome europskom začelju, nikakvu reakciju na stalna upozorenja EK na loše iskorištavanje mogućnosti EU fondova, nepripremljenost za investicijske poticaje iz „Junckerova plana“, naš cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja u kojem su EU fondovi jedan od ključnih elemenata…

Javljanje eurozastupnice Maletić u Dnevnik Nove TV možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

U društvu najneuspješnijih

Europska komisija je za osam država - osobito za Hrvatsku - osnovala tzv. task-force, posebnu radu skupinu koja pomaže umanjiti nedostatak povlačenja europskih sredstava, kao i njihov mogući gubitak. Svakodnevno se prati koliko ugovaramo i povlačimo sredstava. EK je dvije godine zaredom objavila izvješće da je Hrvatska - na samome dnu. Do kraja 2014. povučeno je svega 48,1 posto sredstava. A sve mora biti odrađeno do kraja 2016! Sad je već sredina 2015., ostala je još godina i pol - nemoguće je drugu polovicu odraditi u ovom razdoblju. A u prethodnim se godinama tako malo napravilo.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-zbog-nesposobnosti-milanoviceve-vlade-...

Obećanja i obmane

EK stalno upozorava na nedostatak pripreme i ulaganja u projekte te nedostatak kapaciteta. Vlada je jednostavno prespora i nema pozitivnih pomaka! Stalno govori da „ostvarujemo planove“. Ti „planovi“ nisu dovoljno ambiciozni te ih uopće ne ostvaruju. Kad gledamo zaključke vlade iz 2013. i 2014. bilo je planirano da će u 2014. biti ugovoreno 1,2 milijardi eura projekata. To su svima u Hrvatskoj najavljivali! Na kraju ugovoreno je 30 posto tog obećanog iznosa - koji i da je čitav ugovoren ne bi bio dovoljan da se izbjegne gubitak sredstava. To najbolje govori koliko zapravo vlada ne uspijeva iskoristiti ono što nam EU kroz fondove nudi.

Grčićevi fantomski fondovi 

Građanima je sve jasno - EU fondove nitko vidio nije! Vrlo su rijetki projekti kojima se možemo pohvaliti, uglavnom su to oni o kojima se već godinama govori. Primjerice, zračna luka Dubrovnik - projekt koji se pripremao još 2010. i 2011. uz pomoć JASPERS-a. Uglavnom koriste potencijale koji su pripremani za EU fondove, dok za „Junckerov plan“ nemaju ništa novo.

Od 120 - iskorišteno samo dva milijuna eura!

Kad govorimo o Schengenu - situacija je prestrašna! Čak 120 milijuna eura nam je već uplaćeno na račun. Na kraju 2014. podaci o izvršenju proračuna otkrivaju da smo iskoristili manje od dva milijuna eura. To je novac koji bi ojačao hrvatski investicijski potencijal. Ali - vlada ne radi dovoljno da bi iskoristila sve te mogućnosti.

EU fondovi - okosnica našeg gospodarskog programa

EU fondovi su jedan od važnih elemenata u našem programu gospodarskog oporavka. Njihovo nekorištenje je indikator lošeg stanja u poslovnom sektoru odnosno u poduzetničkoj klimi i u poticajima za ulaganja. Stoga se bavimo upravo tim ključnim pitanjima - važnim za pokretanje gospodarskog rasta i razvoja.