Voditeljica naše delegacije u EP-u (i potpredsjednica Izaslanstva za odnose s BiH) Dubravka Šuica i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorili su tijekom rasprave u EP-a u povodu 20. godišnjice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. 

U nastavku donosimo ključne poruke: 

ŠUICA: U BiH je potreban novi izborni zakon!

Daytonski sporazum bio je temelj za uspostavu mira u BiH, ali danas puno elemenata govori da nije rješenje za budućnost. Neprihvatljivo je da jedan narod bira drugom narodu predstavnike, stoga je neophodno osigurati jednakopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba - bez bilo čije dominacije. Država mora profunkcionirati u punom kapacitetu te je važna izmjena Ustava - kako bi se riješio i već pomalo zaboravljeni slučaj „Sejdić - Finci“. Stoga trebamo bez kompleksa reći - potreban je novi izborni zakon.

Potencijal za gospodarski rast

Trebamo ostvariti pretpostavke za gospodarski napredak - kako bi mladi imali posao u svojoj zemlji s obzirom da BiH ima dovoljno ljudskih kapaciteta, ali i prirodnih resursa da bi se to ostvarilo. Za nas u EU važno je držati BiH visoko na dnevnom redu, a osobno sam uvjerena da je euroatlantski put jedini put za ovu zemlju. Hrvatska pruža ruku prijateljstva i istinsku potporu BiH na europskom putu, iako smo svjesni da se ključ nalazi kod bosanskohercegovačkih političara. S obzirom da su se za riječ u ovoj raspravi javili gotovo svi hrvatski eurozastupnici, mogu slobodno reći da najbolje poznamo situaciju u BiH. Suglasni smo da BiH ima budućnost te da je došlo vrijeme razgovora o tome!

PLENKOVIĆ: Snažna potpora za članstvo u EU! 

Nužna je nadgradnja Daytonskog okvira s ciljem da se BiH transformira u modernu i funkcionalnu europsku državu. Podsjećam na prošlotjednu veliku konferenciju „Europska budućnost Bosne i Hercegovine - 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma“ koju su zajednički organizirali hrvatski eurozastupnici - čime je poslana snažna poruka da BiH mora biti visoko na listi prioriteta EU. Reforme koje se trebaju poduzeti kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju trebaju stvoriti ozračje u kojem će BiH vrlo brzo podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU. A mi ćemo joj u tom procesu svesrdno pomagati!

Stvarna jednakopravnost

Ključno je zaštititi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana BiH, te osigurati povratak prognanika i izbjeglica, a osobito Hrvata i Bošnjaka na područje entiteta Republike Srpske. Pritom osuđujem naznake podrivanja stabilnosti najavama mogućih referenduma u Republici Srpskoj.