HDZ-ovi eurozastupnici Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Ivana Maletić, i Davor Ivo Stier te Marijana Petir iz HSS-a (svi iz Kluba Europske pučke stranke /EPP/) zajednički su u Europskom parlamentu podnijeli 12 amandmana na nacrt Izvješća o napretku Srbije njemačkog zastupnika Davida McAllistera. 

Kao što sjećate, prošlog su tjedna Plenković i Šuica na Odboru za vanjsku politiku EP-a odmah upozorili na nedostatke Izvješća te apostrofirali kritične točke koje Srbija mora ispuniti na svom putu prema EU.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-podnosimo-amandmane-na-popustljivo-izv...

Antieuropski srbijanski zakon 

Plenković je istaknuo da je podnesenim amandmanima - o kojima će se raspravljati u veljači - hrvatska delegacija EPP-a a željela artikulirati glavna nacionalna pitanja koja se još nisu riješila nakon sloma srpske agresije:

- Amandmani se odnose na provedbe o normalizaciji odnosa i zaštitu manjinskih prava - koja je jedna od ključnih europskih vrijednosti. Odnose se, također, na srbijanski zakon o suđenju za ratne zločine kojim je ta država proširila nadležnost na susjedne zemlje.  Čime Beograd krši dva načela međunarodnoga kaznenog prava: načelo pravne sigurnosti te nemiješanja u poslove drugih zemalja. Stoga želimo kroz Izvješća o napretku Srbije poslati jasan signal da je taj zakon mora ukinuti.

Pravda za Veljka Marića!

Za Dnevnik HTV-a Plenković je sinoć otkrio da je u amandman o „imperijalističkome“ srbijanskom zakonu uključen i slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića. Naši eurozastupnici traže da ga se prebaci u Hrvatsku i da mu se omogući pravedno suđenje.