Eurozastupnici s pobjedničke liste HDZ-a Dubravka Šuica, Andrej Plenković i Ivana Maletić nedavno su u Kući Europe (Zagreb) predstavili svoje programe i prioritete rada u novome petogodišnjem mandatu u Europskom parlamentu. Naši zastupnici, članovi Kluba Europske pučke stranke - najjače političke grupacije u EU, istaknuli su da će angažmanom na zasjedanjima EP-a i u njegovim odborima, ali i na terenu, nastaviti biti vjerodostojni glas hrvatskih građana, nepokolebljivo se zauzimati za nacionalne interese te ispunjavati ciljeve HDZ-ova i EPP-ova programa. 

Naši prioriteti su, među ostalim, stalna nazočnost u svim dijelovima Hrvatske, svakodnevna komunikacija s građanima koji su nam ukazali povjerenje te korištenje inovativne uloge na domaćoj političkoj sceni prikazujući važnost EP-a u svakodnevnom životu naših građana - zajednička je poruka svih HDZ-ovih zastupnika.

http://hdz.hr/vijest/eu/snaga-europske-hrvatske-hrvatski-glas-u-europi 

Vjerodostojno za europsku Hrvatsku

Maletić - članica Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku EP-a te Izaslanstva u Zajedničkome parlamentarnom odboru bivše jugoslavenske Republike Makedonije. Šuica - članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te Izaslanstva za odnose s BiH te Kosovom. Plenković - predsjednik Izaslanstva za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove, član Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Euronesta. To su samo neke od dužnosti naših zastupnika u novom mandatu. 

Ovakvom raspodjelom mjesta naši će europarlamentarci nesumnjivo pokriti sva područja od važnosti za građane diljem Lijepe Naše te pridonijeti ispunjenju ciljeva HDZ-ova programa: poboljšanju životnog standarda i suzbijanju siromaštva, zapošljavanju i gospodarskom oporavku, ali i beskompromisnoj zaštiti svih hrvatskih vrijednosti!

Glavne naglaske iz izlaganja naših zastupnika na prezentaciji svojih programa donosimo u nastavku:

PLENKOVIĆ: Posebna briga za Hrvate izvan RH!

Bavit ću se ključnim prioritetima vanjske politike EU u istočno-mediteranskom susjedstvu u okviru rada Izaslanstva za odnose s Ukrajinom te u Parlamentarnoj skupštini za odnose sa zemljama Istočnog partnerstva. U pogledu odnosa s južnim susjedstvom, angažiran sam u Izaslanstvu za odnose sa zemljama Magreba, dok ću se kao zamjenski član u Parlamentarnoj skupštini za Mediteransku uniju nastaviti zalagati za afirmaciju hrvatskih interesa u izradi mediteranske i jadranske strategije. Imajući sve mehanizme i mogućnosti utjecaja na sadržaje svakog dokumenta iz Srbije, BiH i drugih zemalja u regiji, posebnu ću pozornost obratiti na Hrvate izvan RH. 

EU novac za naše ribare!

Također ću biti aktivan kao zamjenski član u Odboru za ustavna pitanja te Odboru za ribarstvo, koje smatram iznimno važnim za povezivanje hrvatskih ribara s nizom alata i mogućnosti korištenja sredstava koje EU nudi. Sudjelovat ću u radu Međuparlamentarne grupe za osobe s invaliditetom, s obzirom na to da ta socijalna skupinu u Hrvatskoj broji oko 500 tisuća stanovnika. Angažirat ću se i u grupacijama za Dunavsku strategiju, vino te male i srednje poduzetnike.

ŠUICA: Nastavljam angažman za izgradnju Pelješkog mosta!

Hrvatska u EP-u ima jedanaest zastupnika, dok veće europske države imaju na raspolaganju puno više zastupnika kako bi obuhvatile rad u gotovo svim odborima. U tom je pogledu Hrvatska hendikepirana, ali svejedno smatram da smo vrlo dobro pokrili sve odbore od najviših hrvatskih interesa. Uključila sam se u rad Odbora za promet i turizam jer ga smatram osobito važnim, ponajviše kada je riječ o povezivanju juga Hrvatske, Jadransko-jonskoj autocesti i Koridoru Vc. Vjerujem da ću kroz ovaj odbor moći artikulirati neka od vrlo kompleksnih pitanja - poput izgradnje Pelješkog mosta. 

Prava Hrvata - preduvjet EU puta Srbije!

Kao članica delegacije za Bosnu i Hercegovinu posebno ću se zanimati za položaj Hrvata u BiH i pozicioniranje Hrvatske kao lidera u regiji. S interesom ću također pratiti rad i napredak država kandidatkinja na putu prema europskoj obitelji, kao i onih koje tek trebaju dobiti taj status. Mislim ponajprije na Republiku Srbiju, pri čemu je HDZ-ovo stajalište posve transparentno: poštivanje prava hrvatske nacionalne manjine preduvjet je europskog puta te države! Potpredsjednica sam i Žena Europske pučke stranke (EPP Women) te ću i u Parlamentu - kroz Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova - i dalje snažno djelovati na tom području.

MALETIĆ: Inozemna iskustva za gospodarski oporavak RH!

Članica sam Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku koji prati iznimno važne teme za RH - europski semestar, proceduru prekomjernog deficita i makroekonomskih neravnoteža. Fokus moga djelovanja jest uočiti iskustva ostalih država članica te pokrenuti promjene koje su potrebne za  gospodarski rast i razvoj RH. Zamjenska sam članica u Odboru za regionalni razvoj koji se bavi europskim fondovima te kohezijskom politikom, koja se u financijskoj perspektivi u razdoblju 2014.-2020. usmjerava na razvojnu politiku. 

Amandmanina olakšati položaj Hrvatske!

Članstvom u tim odborima kroz različite amandmane i sudjelovanje u raspravama pokušavam što korisnije djelovati za hrvatske interese. U prošlom mandatu pokušavala sam Europskoj komisiji uputiti amandmane da se iz izračuna deficita isključi dio investicija koji se financira iz europskih fondova. Modifikacija koju smo nakon toga predložili jest da se uspori zahtjev za fiskalnu konsolidaciju u okviru procedure prekomjernog deficita. Realizacija tog zahtjeva pomoći će investicijama te u kombinaciji sa strukturnim reformama podići rast i razvoj RH.