Federalizacija i decentralizacija jedini je put za europsku BiH i konstitutivnost svih triju naroda. U interesu nam je da Hrvati u BiH imaju svoj status te da BiH bude funkcionalna država. Unutarnje uređenje BiH treba biti na način da svi narodi uživaju jednaka prava, ne samo na papiru, nego i de facto! - istaknula je voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica gostujući u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

Šuica, ujedno i potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, izravnim javljanjem iz Bruxellesa istaknula je da će EU inzistirati na provedbi reformi za pokretanje gospodarstva i osiguranje učinkovitog pravosuđa te je govorila o konceptu novog pristupa EU prema BiH. 

Prenosimo izjave eurozastupnice iz gostovanja u emisiji Studio 4: 

Proaktivni pristup EU

Imamo novo vodstvo Komisije, novog povjerenika Johannesa Hahna koji je zadužen za politiku susjedstva i proširenje, kao i visoku predstavnicu Federicu Mogherini - oni su se odlučili za proaktivnu politiku EU prema BiH. Neophodno je da se BiH pokrene na svom euroatlantskom putu. Očekujemo mnogo od novog saziva Komisije, Vijeća i EP-a. Vjerujem, također, da će izvješće o napretku Bosne i Hercegovine parlamentarnog izvjestitelja - rumunjskog eurozastupnika Cristiana Dan Prede biti pozitivno i da će pomoći vlastima u BiH.

Zalaganje za Hrvate u BiH

Novi ustroj BiH nije lako provesti, no prateći situaciju mislim da će do toga doći. Prošle godine smo u našoj rezoluciji rekli ne separatizmu i unitarizmu, ali da federalizaciji i decentralizaciji. To je jedini put za europsku BiH i konstitutivnost svih triju naroda. I tu naglasak stavljam na Hrvate koji nemaju implementirano sve ono što im je zajamčeno svim dosadašnjim dokumentima, pa i Ustavom. Mislim da će do toga doći te da federalizacija i decentralizacija mogu samo biti pozitivni, jer 14 posto Hrvata koliko ih ima po posljednjem popisu stanovništva nije zanemariva činjenica. Stalo nam je da Hrvati u BiH ne budu tretirani kao manjina. Stoga smo se založili da dobiju pravo na svoj televizijski kanal, pravo na hrvatski jezik i sve ono što pripada punopravnom narodu.

Za funkcionalnu BiH

Hrvatska je supotpisnica Daytonskog sporazuma i sukladno našem Ustavu dužni smo brinuti o svim Hrvatima izvan Hrvatske pa tako i u BiH. Nije nam nevažno što se tamo događa i nama je u interesu da Hrvati u BiH imaju svoj status te da BiH bude funkcionalna država. Unutarnje uređenje BiH treba biti na način da svi narodi uživaju jednaka pravo, ne samo na papiru, nego i de facto.