Naša ekonomska stručnjakinja i eurozastupnica Ivana Maletić gostovala je sinoć u emisiji „Pressing“ na N1 televiziji. S voditeljem Dubravkom Merlićem razgovarala je o nesposobnosti SDP-ove vlade da povuče sredstva iz EU fondova, njihovim ad hoc populističkim mjerama, odustanku od monetizacije i uvođenja poreza na nekretnine, odgodi izgradnje Pelješkog mosta…

Cijeli mandat potratili na nesposobnost!

Milanovićeva vlada ne shvaća ozbiljno upozorenja Europske komisije da Hrvatska iz dana u dan postaje sve siromašnija, nema obećanih reformi, poslovno okruženje za investitore i poduzetnike je nesigurno, a potpredsjednik vlade Grčić i dalje uporno iznosi lažne brojke i obmanjuje narod o povlačenju EU sredstava.

Gostovanje eurozastupnice možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo njene ključne poruke:

Ad hoc populističkim mjerama stvaraju nesigurnost! 

Vlada se pretjerano ne uzbuđuje zbog prijetnji EK o pojačanom nadzoru zbog financijske neravnoteže. Mjere SDP-ove vlade su populističke, ad hoc i stvaraju moralni hazard u društvu. U EK izvještaju jasno piše da su te ad hoc mjere - poput oprosta duga i kratkoročno rješenje „švicaraca“ - upitne u spektru morala i u društvu produbljuju jaz. Analitičari u Hrvatskoj su zauzeli isti stav, kao i naše kolege u IFO institutu - za ovakve mjere nitko nema pohvale. Bitno je sustavno i suštinski rješavati probleme, a ne stalno pokretati i zaustavljati mjere. To stvara nesigurnost kod investitora, a naši poduzetnici su potpuno obeshrabreni, jer ne mogu predvidjeti budućnost. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-izvjescu-ek-bruxelles-tjera-...

Samo trate vrijeme i novce građana!

Od početka smo bili protiv monetizacije autocesta, kredite je trebalo reprogramirati, a ne oduzeti im glavni dio financiranja - trošarine. Vlada je napravila sve da onemogući normalno funkcioniranje Hrvatskih autocesta. Odustali su, također, od uvođenja poreza na nekretnine. EK je već u studenom prošle godine u svom izvještaju dala mišljenje da ga vlada neće uvesti jer nisu odradili osnove koje su preduvjet uvođenja tog poreza. To je stvarno neozbiljno, jer su u program reformi stavili tu mjeru kao jedan od načina rješavanja deficita.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-hoce-li-nakon-odustanka-od-mon...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-sdp-ova-vlada-opet-je-sama-sebi...

Šokantna, štetna i apsurdna potpora Vlahušiću! 

Hrvatska je na dnu svih EU ljestvica, jer kao državi članici otvorile su nam se mnoge mogućnosti koje nismo iskoristili. Nered je vladao u glavama članova Vlade, oni uopće nisu razumjeli promjene kroz koje je Hrvatska prošla u pretpristupnim pregovorima. Vlada je nerazumijevanje pokazala svojim potezima, počevši od Lex Perković do šokantnih izjava prve potpredsjednice vlade Vesne Pusić koja govori da nije istina da Grad Dubrovnik ne može koristiti EU fondove kad se na njenom čelu nađe pravomoćno osuđena osoba za zloporabu položaja i ovlasti. A to je jedan od osnovnih eliminacijskih kriterija! Oni su dali potporu Andri Vlahušiću koji je pravomoćno osuđen i koji onemogućuje Gradu prijavu na europske projekte!  

 http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-vesna-pusic-vara-javnost-dubrovnik-s-o...

Sam ministar Grčić priznao poraz!  

Hrvatska se nije iskazala u korištenju EU fondova, izvjesno je da ćemo 2015. godinu završiti u minusu - to je čak i sam potpredsjednik vlade Grčić naglasio u prezentaciji svojim ministrima. Hrvatska od 2007. do 2013. godine još nije ugovorila 300 milijuna eura - dosad je iz EU proračuna isplaćeno svega 25 posto, a svi novci moraju biti isplaćeni do kraja 2016. godine. Jasno je da nema šanse da sva sredstva iskoriste. Prošli smo mukotrpno iskustvo učenja i rada kroz program IPA-e, ali došla je vlada koja nije bila svjesna što znači IPA i EU fondovi.   

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/5-pitanja-ivane-maletic-sdp-ovoj-vla...

Projekti kasne, sredstva propadaju!

Projekata ima puno više od sredstava - no vlada jako kasni s raspisivanjem natječaja i velikim infrastrukturnim projektima. Primjerice, željeznički projekti - projekt Dugo Selo-Križevci u potpunosti je podbacio - kao i projekti upravljanja otpadom. Projekti u vodoopskrbi, također, kasne, jer su Osijek i Poreč potpisani tek prošle godine, a moraju biti realizirani u 2016. godine, jer EK oduzima sredstva koja se nisu iskoristila do zadanog roka. Pelješki most, također, je potpuno usporen i ignoriran projekt. Vlada je na početku mandata tvrdila da ga ne želi i da je potpuno nepotreban - da su ga htjeli, taj projekt bi sada već bio pri kraju. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-analize-ivane-maletic-zasto-ce...