Na ovotjednom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu naš je zastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove) Andrej Plenković sudjelovao u raspravi o Ukrajini. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovicu-nagrada-hho-za-zastitu-ljudskih-p...

U izlaganju je izrazio sućut ukrajinskom narodu i legalnim državnim vlastima zbog terorističkog napada u Volnovahi u kojem je ubijeno 12 ukrajinskih civila. 

Očuvanje teritorijalnog integriteta 

Plenković - koji je i predsjednik Izaslanstva EP-a za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine - potom je istaknuo da je to još jedan dokaz da je Ukrajina žrtva ruske agresije i neobjavljenoga „hibridnog rata“:

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-sef-promatrackog-izaslanstva-za-uk...

- EU mora čvrsto inzistirati na očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, što se odnosi i na okupirane dijelove tzv. Donbasa i na nelegalno anektirani Krim. A treba nastaviti i politiku restriktivnih mjera prema Rusiji. 

https://www.youtube.com/watch?v=WE0pDsHpqvY

Hrvatsko podunavlje kao model!

Europarlamentarac Plenković je zaključio kako bi se iskustva mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja itekako mogla  primijeniti na ukrajinska okupirana područja - u cilju nalaženja dugoročnog, održivog rješenja u interesu svih ukrajinskih državljana.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-iskustva-hrvatske-mogla-bi-biti-iznimn...