Rezolucija koju su pokrenuli HDZ-ovi eurozastupnici najoštrije će osuditi apsolutno neprihvatljivo ponašanje Vojislava Šešelja te njegovu ratno-huškačku retoriku! - glavna je to poruka koju je HDZ-ov eurozastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (EP-a) Andrej Plenković jučer uputio javnosti. 

Potpora EPP-a

Nakon što su zastupnici Europske pučke stranke (EPP-a), najjače političke grupacije Starog kontinenta, podržali ideju o rezoluciji, Plenković je najavio da će dobiti potporu i svih ostalih europarlamentaraca na plenarnoj sjednici EP-a sljedećeg tjedna.

U povodu inicijative koju je pokrenuo zajedno s kolegama iz Kluba zastupnika HDZ-a u Bruxellesu Dubravkom Šuicom i Davorom Ivom Stierom, Plenković je jučer dao niz izjava, a gostovao je i u HTV-ovoj emisiji Studio 4. 

Izdvajamo Plenkovićeve ključne poruke:

Upravo na Dan sjećanja 

Nakon krajnje pogrešnog poteza Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Raspravnog vijeća, tj. odluke o privremenom puštanju na slobodu optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, svjedoci smo njegove ratno-huškačke retorike i reafirmacije velikosprskog projekta. A Šešelj to potencira upravo na 23. obljetnicu pada Vukovara, najveće hrvatske tragedije iz razdoblja velikosrpske agresije. 

Razgovor s Hahnom

Mi smo, kao hrvatski zastupnici u EP-u, morali reagirati. Kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a, još sam u ponedjeljak otvorio tu temu, a o njoj smo razgovarali i s povjerenikom za proširenje EU Johannesom Hahnom, koji uskoro putuje u Beograd. Nakon rasprave na Klubu EPP-a, pristupamo izradi rezolucije za koju želimo da jasno i nedvosmisleno ukaže na neprihvatljivost ponašanja jednog optuženika koji je privremeno na slobodi i da se njegova retorika najoštrije osudi. Mislim da ćemo za to dobiti potporu svih zastupnika u EP-u.

Uvreda za hrvatski narod

Ono što je Šešelj govorio na dan pada Vukovara uvreda je za cijeli hrvatski narod. Haški sud se mora dobro zapitati kakve kriterije ima, jer znamo da su u prošlosti neki drugi optuženici zbog minornih detalja vraćani u Haag. Mi u Hrvatskoj znamo tko je Vojislav Šešelj, a to smo emancipirali i našim kolegama u Strasbourgu.

Srbija se poigrava vatrom

Četiri su se bitna elementa dogodila zadnjih tjedana. Prvo, neobjašnjena odluka Vijeća ministara o ukidanju sankcija Miloševićevoj obitelji i pomagačima. Drugo, Srbija je na crvenom tepihu ugostila ruskog predsjednika dok je Rusija izolirana zbog agresije na Ukrajinu. Treće, puštanje Šešelja na slobodu te, u konačnici, vojne vježbe Srbije i Rusije samo 50-ak kilometara od hrvatske granice. Dakle, granice EU-a i NATO-a. Vrijeme je da se vlasti u Srbiji odluče jesu li za europski put ili neki drugi. 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-seselj-zaziva-veliku-srbiju-beo...

Hrvatska mora inzistirati da oni koji su odgovorni za zločine - osobito u Vukovaru jer po tom pitanju haški sud nije obavio svoj posao do kraja - moraju biti privedeni pravdi! Procesuiranje svih ratnih zločinaca prioritet je u procesu pristupanja Srbije Europskoj uniji. Hrvatska o ovoj temi mora biti vrlo čvrsta, jasna, artikulirana!

ŠTO SE ČEKA SA SJEDNICOM VNS-a?!

Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u srpskoj agresiji na Hrvatsku i BiH, haški je sud - kao što svi bolno znamo - pustio na privremenu slobodu. Četnički vojvoda već danima zaziva „veliku Srbiju“, prekraja granice i neumorno se koristi ratnom, huškačkom, antihrvatskom retorikom, a sve je kulminiralo kada je jučer, na 23. obljetnicu pada Grada Heroja, čestitao „oslobađanje srpskog Vukovara“. 

Katastrofalni propust haškog suda popraćen je, nažalost, i neobjašnjivim propustima našega državnog vrha te objašnjivom šutnjom službenog Beograda. Premijer Milanović i dosadašnji predsjednik Josipović cijeli su slučaj tek mlako komentirali, a ne pada im napamet - kako se ne bi zamjerili Srbiji - sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost!?

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-zasto-josipovic-i-milanovic-jos-ni...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-josipovic-je-do-danas-sutio-o-...