Na prvom jesenskom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, održana je rasprava o Inicijativi za zapošljavanje mladih u kojoj je sudjelovao i povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost László Andor. Izvijestio je da su sve države članice predale operativne programe te da će sva sredstva namijenjena iz Inicijative - u iznosu od 10 milijardi eura na razini EU - biti ugovorena do kraja 2015. Eurozastupnica Ivana Maletić tom je prilikom dala pisanu izjavu u kojoj ističe zadovoljstvo izlaganjem povjerenika te je - potaknuta iznimno visokom stopom nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj i lošem rješavanju tog problema kratkoročnim mjerama - zatražila da se ta ugovorena sredstva u navedenom roku i isplate. A sve s ciljem da se što prije državama članicama omogući njihovo korištenje.

http://hdz.hr/vijest/eu/ivana-maletic-55-mladih-u-hrvatskoj-je-nezaposle...

Prioritet - zapošljavanje mladih

Maletić je, podsjetimo, prošle godine održala brojne konferencije na više od 20 fakulteta diljem Lijepe Naše u svrhu upoznavanja mladih s mogućnostima korištenja EU fondova i programa te odgovarala na njihova pitanja o često nejasnim i nepoznatim detaljima obrazovanja i zapošljavanja u EU. Na temelju iskustava o kojima su joj mladi govorili, Maletić zagovara da mjere EU budu dugoročno predviđene, jer u protivnom mladi (p)ostaju nezaposleni.

- Kroz brojne razgovore naišla sam na primjere mladih koji su se obrazovali preko Erasmus programa, dodatno se educirali i stručno se usavršavali kod poslodavca. Prošli su, dakle, sve mjere koje se sad mogu financirati (i) iz ove Inicijative. Usprkos tome, sada su ponovno nezaposleni! Gospodarstvo pada i nema novih radnih mjesta, zbog čega mjere dodatne edukacije i privremenog zapošljavanja ne daju (željene) dugoročne rezultate. Moramo pomoći mladima da se zaposle na duže vrijeme te više mjera i sredstava odvojiti za poduzetničke centre, poduzetničke inkubatore te programe samozapošljavanja.

http://hdz.hr/vijest/eu/s-gradanima-na-praznik-rada-nikad-tezih-vremena-...

EU novac za kreativne i inovativne

Na zasjedanju u Strasbourgu raspravljalo se i o strukturnom nedostatku sredstava za plaćanja u proračunu programa za istraživanje i inovacije - „Horizon 2020“. Maletić je posebno istaknula da proračun ne smije biti samo obećanje, već je nužno pronaći rješenje za ispunjenje naše obveze stvaranja inovativne i kreativne Europe - za građane, znanstvenike, poduzetnike i mlade! 

- Program „Horizon 2020“ financira izobrazbu istraživača, znanstvenih istraživanja i istraživačkih infrastruktura te je važan za ispunjavanje ciljeva iz strategije „Europa 2020“. Naglasak je stavljen na povezivanje znanosti i poduzetnika, inovativna znanstvena rješenja i njihov transfer u gospodarstvo. Projekti financirani iz programa „Horizon 2020“ jačaju Europu i pozicioniraju je na vodeća mjesta na globalnom tržištu.

Gdje pronaći informacije?

Uz aktivan rad na području zapošljavanja mladih u EP-u, Maletić, inače vrsna stručnjakinja za EU fondove, objavila je i posebnu publikaciju kako bi mladima u Hrvatskoj pojasnila i približila mogućnosti korištenja EU fondova. „Mladi pred izazovom korištenja EU fondova“ pregled je najvažnijih aktualnih informacija o mogućnostima obrazovanja i zapošljavanja za sve u dobi od 15 do 29 godina. A posebice za više od 50 posto mladih i trenutno nezaposlenih u Hrvatskoj.

Publikaciju za mlade u cjelosti možete pročitati OVDJE