Burna razmjena mišljenja u Europskom parlamentu! Na jučerašnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove sastali su europarlamentarci sa šefovima diplomacija zemalja jugoistočne Europe, na kojoj je sudjelovao i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. Prisutni su bili, također, i potpredsjednik Odbora Andrej Plenković i voditeljica HDZ-ove delegacije Dubravka Šuica. Teme sjednice goruće i već poznate u EP-u (zahvaljujući našim europarlamentarcima): slučaj Šešelj, njegova ratnohuškačka retorika, šutnja službenog Beograda, reakcija haškog tužiteljstva na odluku puštanja ratnog zločinca… Ali i hitna rezolucija usvojena golemom većinom „Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja“ - na inicijativu Plenkovića.

Teška pitanja za Dačića

Eurozastupnici Plenković i Šuica nisu štedjeli ministra Dačića s pitanjima o šutnji vlasti na Šešeljeve stavove, a nisu se ni ustručavali izraziti nezadovoljstvo aktualnom srbijanskom politikom - koja ni manje ni više nego aspirira na članstvo u EU!

U nastavku donosimo glavne naglaske izlaganja naših eurozastupnika.

PLENKOVIĆ: EU je popularna u Srbiji, ali njene vrijednosti očito nisu!

Vidjeli smo jučer brzu reakciju haškog tužiteljstva na rezoluciju EP-a da se povuče nalog o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu. Ministre Dačiću, rekli ste da je EU u Srbiji vrlo popularna, nadam se da su isto tako i europske vrijednosti vrlo popularne u Srbiji. Ako Srbija i njezine vlasti žele biti vjerodostojna zemlja kandidatkinja - a pristup EU pitanje je vjerodostojnosti - te ako želite napredovati u pristupnim pregovorima, ne možete ignorirati, ne ograditi se i distancirati od retorike koja Srbiju vraća dvadeset godina unatrag. 

Srbija se mora očitovati!

Javni ratnohuškački govor Vojislava Šešelja nakon njegova povratka u Beograd zahtijeva od reformski orijentirane vlasti u Srbiji jasnu osudu i distanciranje od takvog govora mržnje. No, izjave srbijanskih vlasti nije bilo i nedostajala je, a upravo je to bila ključna poruka EP-a u prošlotjednoj rezoluciji. Šešelj je privremeno pušten pogreškom Haškog suda, ali vi se oko ovog pitanja morate očitovati.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-usvojena-plenkoviceva-rezolucija-o-seselju...

ŠUICA: Na more, ali kao turist!

Nismo oduševljeni nedavnom vojnom vježbom rusko-srpskih specijalnih postrojbi u blizini granice Hrvatske - danas granice EU, kao ni Vašom izjavom da Srbija želi ostvariti izlazak na more. Ovdje imate priliku izjasniti se i osuditi slučaj Šešelj, s obzirom da stalno govorite kako je to stvar prošlosti. Ne želimo izazvati nestabilnost Srbije, naš cilj je da poštujete europske vrijednosti te da se javno očitujete o izjavama Šešelja. 

http://hdz.hr/vijest/eu/video-ekspresni-ucinak-rezolucije-o-seselju-i-su...

Politika Rusije nije kompatibilna s EU!

Isto tako želimo da Srbija izađe iz neutralnog stava u odnosu s Rusijom. Podupirem susjedne zemlje pri europskom putu. Kao potpredsjednica delegacije za odnose s BiH i Kosovom, isto želim da i vi jednoga dana sjedite za ovim stolom. Zbog izostanka vaše reakcije, mi europarlamentarci smo posegnuli za nečim što nam je na raspolaganju - a to je rezolucija EP-a. Ona je očito polučila uspjeh, što potvrđuje i reakcija glavnog tužitelja Brammertza.