Hrvatska vanjska politika - u likovima dosadašnjeg predsjednika Josipovića, premijera Milanovića i ministrice Pusić - najprije je bila pasivna i nekonkretna, a tek je nakon HDZ-ove inicijative u Europskom parlamentu reagirala na Šešeljevu ratnohuškačku retoriku - naglasio je HDZ-ov eurozastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković gostujući na TV Jadran u emisiji „Pogled s Markovog trga“ (urednik i voditelj: Robert Škurla). 

Znakovita šutnja Beograda

Najviše riječi u emisiji bilo je o spomenutoj rezoluciji EP-a „Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja“ čije je usvajanje pokrenuo upravo zastupnik Plenković uz podršku Kluba Europske pučke stranke (EPP).

- Tri su cilja Rezolucije. Prvi - jasno osuditi Šešeljevo ratnohuškačko ponašanje, drugi - prozvati Srbiju zbog izostanka adekvatne pravne i političke reakcije, treći - upozoriti Haški sud da je Raspravno vijeće nalogom o puštanju Šešelja na privremenu slobodu pokazalo dvostruke standarde rada i narušilo vjerodostojnost Tribunala.

Nesposobnost ili servilnost?

Plenković je kritizirao aktualnu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, premijera Milanovića i njegovoga predsjedničkog kandidata Josipovića zbog pasivnih, mlakih i nekonkretnih poteza nakon puštanja Šešelja na slobodu i njegovih velikosrpskih izjava: 

- Tek nakon što je zaživjela HDZ-ova inicijativa u EP-u, SDP-ov je državni vrh reagirao: 

Nedugo nakon usvajanja Rezolucije u EP-u, stigle su i prve konkretne reakcije iz Haaga:

- Politički uspjeh rezolucije EP vidljiv je u brzoj reakciji glavnog tužitelja Brammertza koji je zatražio povratak Šešelja u Haag. Rezolucijom se šalje jasna poruka Srbiji o nužnosti poštivanja europskih vrijednosti. 

Riješiti otvorena pitanja sa Srbijom

Vlast u Srbiji je prešutnim odobravanjem Šešeljevih istupa dodatno produbila probleme između dviju zemalja te će u budućnosti, ako žele pristupiti Europskoj uniji, morati „mukotrpno raditi“:

- Ako pretendira na članstvo u EU, Srbija mora osuditi Šešeljev govor mržnje. Podsjetio bih da Hrvatska sa Srbijom ima niz otvorenih pitanja - poput tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu, problema nestalih i zaštite prava hrvatske manjine u Srbiji.

Neiskorištavanje članstva u EU i NATO-u

Plenković je još poručio da aktualna SDP-ova vlast nije učvrstila vanjskopolitički položaj Hrvatske kao članice EU-a i NATO-a. To je najbolje pokazalo donošenje lex Perković i slabo korištenje europskih fondova: 

- Buduća HDZ-ova vlast imat će ozbiljnu zadaću. Provest će mjere za pokretanje gospodarstva, kvalitetniju socijalnu zaštitu, predvidiv pravni i porezni okvir, transparentniju javnu nabavu i suzbijanje korupcije kako bi se privukli investitori.