Natpolovičnom većinom glasova jučer je Europski parlament izabrao kandidata Europske pučke stranke Jean-Claude Junckera za predsjednika Europske komisije. Podržala su ga 422 europarlamentarca. Uoči glasovanja, Juncker je predstavio svoje političke smjernice za buduće razdoblje - „Novi početak za Europu: moj program za zapošljavanje, rast, pravednost i demokratske promjene“. 

Juncker je naglasio da želi reindustrijalizirati Europsku uniju s 300 milijardi eura iz europskog proračuna. Plan je usmjeriti taj novac u investicije, infrastrukturu, stvaranje radnih mjesta i gospodarski rast s ciljem da udjel industrije u europskom BDP-u ponovno iznosi najmanje 20 posto. 

- Potreban nam je program za jačanje gospodarskog rasta i konkurentnosti. Pogledajmo što možemo postići u praksi, ne zamarajmo naše građane međuinstitucionalnim svađama. Prestanimo kritizirati Bruxelles za sve što pođe po zlu. Ako kažete „da“ u Bruxellesu, nemojte reći „ne“ na nekom drugom mjestu. Moramo igrati kao momčad, prema načinu donošenja odluka u našoj zajednici. Želim surađivati sa svima vama u izgradnji širokog konsenzusa među institucijama EU o tome što trebamo učiniti za građane, a zatim riječi potkrijepiti djelima i ostvariti što je dogovoreno. Zbog toga, nakon razmjene stajališta sa svim političkim skupinama u novom sazivu EP-a, predlažem obnovu EU na temelju programa za zapošljavanje, rast, pravednost i demokratske promjene.

HDZ-ova potpora Junckeru

Podsjetimo, na kongresu pučana u Dublinu u ožujku Juncker je postao kandidat pučana za predsjednika EK. Dobio je punu podršku naše stranke, a među prvima mu je čestitao Tomislav Karamarko. 

http://hdz.hr/vijest/eu/slogan-epp-glasi-believe-people-mi-vjerujemo-u-ljude-vjerujemo-u-hrvatsku