Na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu podržana je izmjena uredbe EP-a i Vijeća o povećanju predfinanciranja operativnih programa iz europske Inicijative za zapošljavanje mladih i to s prvotnih 1 posto na 30 posto. Naša eurozastupnica i financijska ekspertica Ivana Maletić pritom je kazala da je takvo povećanje još jedan signal državama članicama da je neophodno ubrzati provedbu mjera za zapošljavanje mladih. 

Novac iz Inicijative mora se koristiti sad, a ne u budućnosti jer su mladi danas bez posla i napuštaju svoje države i Europu! - istaknula je stručnjakinja za EU fondove Maletić.

Hitno pomoći mladima! 

Naime, EU Inicijativa za zapošljavanje mladih iznosi 6,4 milijarde eura za razdoblje 2014.-2020. a za razliku od ostalih programa ova sredstva se trebaju iskoristiti tijekom prve dvije godine sedmogodišnje perspektive, dakle do kraja 2015. godine. Ovakva fleksibilnost je utvrđena jer je problem nezaposlenosti mladih u većini država članica gorući i traži hitno djelovanje.

Ubrzati realizaciju projekata! 

Maletić je stoga na zasjedanju istaknula da je problem nezaposlenosti mladih posebno izražen u Hrvatskoj gdje je nezaposlenost mladih više od 40 posto, a potom iznijela poražavajuće činjenice: 

- Od rujna 2013. godine kada se moglo krenuti s realizacijom Inicijative za zapošljavanje mladih do današnjeg dana nije iskorišten niti jedan euro! Nadam se da će ovo povećanje predfinanciranja operativnih programa biti dodatan poticaj država članicama da maksimalno ubrzaju realizaciju projekata za mlade i spriječe njihovo iseljavanje! 

Uporno gluhi na upozorenja! 

Eurozastupnica Maletić neumorno ukazuje na problem nekorištenja EU sredstava za zapošljavanje mladih, pa je tako podsjetimo i u veljači istaknula da je EU kroz Inicijativu i pridružena sredstva Europskog socijalnog fonda dodijelila 132,3 milijuna eura za provedbu izravnih intervencija za mlade osobe. Upozorila je tada, također, da SDP-ova vlada nije iskoristila niti jedan euro!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-ek-analize-potvrduju...

Više informacija o aktivnostima eurozastupnice, njenim seminarima i predavanjima, izlaganjima na plenarnim sjednicama te brojnim drugim medijskim istupima možete pročitati na službenoj stranici Ivane Maletić: http://www.ivana-maletic.com/