Dominantna tema plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu ovog tjedna bio je nedavni teroristički napad u Parizu. 

Izbjeglička kriza - globalni problem

Nakon ključne rasprave o terorističkim napadima u Parizu, zastupnica Dubravka Šuica je istaknula:

- Nesporna je činjenica kako je izbjeglička kriza postala globalni problem s golemim humanitarnim, političkim, društvenim i gospodarskim posljedicama. Tek nakon terorističkih napada u Parizu postalo je, nažalost, svima jasno kako je terorizam realna prijetnja, a migrantsku krizu se počelo promatrati i kroz prizmu terorizma - budući da se pokazalo kako su neki od sudionika napada u Parizu stigli u Europu u izbjegličkim valu. Od prvog dana govorimo da je potrebno registrirati izbjeglice. To je, naime, ono što se nije radilo na najbolji način na granici između Hrvatske i Srbije. Istina, problem je na granici između Grčke i Turske i na tome trebamo zajedno raditi, no to nije opravdanje za propuste na „vratima“ Europske unije, odnosno hrvatskoj granici. 

Kontrola granice i registracija

Dodala je da Hrvatska mora učinkovito registrirati izbjeglice koji prolaze tzv. Balkanskom rutom. 

- Na tzv. Balkanskoj izbjegličkoj ruti migranti u Hrvatsku ulaze iz Srbije koja nije članica Europske unije, a važno je znati kako je obveza Hrvatske na odgovarajući način štititi vanjske granice Europske unije. Što izgleda nije bio slučaj jer se čini da je jedan od počinitelja terorističkog čina u Parizu nesmetano prošao kroz Hrvatsku.

Probleme rješavati na njihovu izvorištu

Eurozastupnica Šuica naglasila je da je u svrhu zaštite od sigurnosnih ugroza potrebno (o)jačati granične kontrole, ali i brže razmjenjivati obavještajne informacije.

- Inzistirat ćemo na primjeni PNR direktive o razmjeni podataka putnika u zračnom prometu i na letovima unutar EU do kraja ove godine, na osiguranju dodatnih resursa za jačanje kontrola vanjskih granica EU… Ključ je bolja razmjena informacija i suradnja među državama članicama, ali i s našim saveznicima. Naša je obveza pomoći i zaštiti izbjeglice - zbog čega bi sve države članice EU trebale podnijeti dio tereta. Moramo inzistirati na političkom rješenju sukoba u Siriji. Kad je sigurnosni aspektu u pitanju važno je ojačati granične kontrole i ubrzati razmjenu obavještajnih podataka te zaustaviti financiranje terorista, ali treba i revidirati odnose i suradnju s Turskom.

Za europske vrednote

Zaključno, Šuica je naglasila da je iznimno važno očuvati europske vrednote solidarnosti i humanosti.

- U središtu svih naših politika jest ljudski život - ne samo nas u Europi, nego i onih u ratom zahvaćenim područjima. To je najveća vrijednost zbog čega nećemo dopustiti da nas ugrožavaju nehumane ideologije koje imaju samo jedno ime - terorizam i nasilje.