Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u raspravi o cjelovitom pristupu kulturnoj baštini Europe. U svom izlaganju istaknula je potrebu koordinacije svih uključenih uprava za kulturnu baštinu na razini EU.

Nužnost jedinstvene baze podataka

Šuica je naglasila da ne postoji integrirani pristup u području kulturne baštine, ali da EU ima sredstva dostupna kroz programe Kreativna Europa, Obzor 2020, Europski regionalni fond i slične. 

- Potrebno je poraditi na koordinaciji svih uključenih uprava za kulturnu baštinu na razini EU kako bi se poboljšala suradnja, ali i izradila baza podataka s primjerima najbolje prakse i izvrsnosti iz ovog područja. Kada bi se dokumentirale sve akcije i događaji - kao i svi podaci o razvoju politike očuvanja kulturne baštine - olakšala bi se mogućnost međunarodne suradnje i svih zainteresiranih! 

Ljepote Dubrovnika

Potom je naglasila povijesnu važnost Dubrovnika, koji je ušao u uži izbor za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Izvrsna je to, naime, prilika za međunarodnu kulturnu suradnju. 

- Godina 2018. bit će europska godina posvećena kulturnoj baštini i upravo to može biti dodatni poticaj kako bismo sačuvali, ali i istaknuli impresivni potencijal europske kulturne baštine! Budući da dolazim iz Dubrovnika, želim napomenuti da je Dubrovnik ušao u uži izbor za Europsku prijestolnicu kulture 2020. zajedno s jednim irskim gradom, pa je i to prilika za međunarodnu kulturnu suradnju. Naravno da s nestrpljenjem očekujem okončanje natječaja.