U Europskom parlamentu u Bruxellesu naš zastupnik Andrej Plenković i alkarski vojvoda Ante Vučić otvorili su veliku izložbu fotografija u povodu 300. godina Sinjske alke - viteškog natjecanja koje je uvršteno na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine. U suradnji s Viteškim alkarskim društvom Sinj, Plenković je doveo 50 alkara koji su se predstavili u svojim starinskim viteškim odorama. 

Alka je živi spomenik hrvatske povijesti - na 300. jubilarnu obljetnicu alkari su ponosno predstavili kulturnu baštinu, tradiciju i identitet hrvatskog naroda. O hvalevrijednoj Plenkovićevoj akciji sinoć je emitiran zapaženi prilog u Dnevniku HTV-a:

Simbol ljubavi prema Domovini

Plenković je - ne bez ponosa - istaknuo da je Sinjska alka simbol ljubavi prema Domovini i da je ovo predstavljanje izvrstan uvod u pripreme za 300. obljetnicu ovog viteškog natjecanja:

- Izuzetna mi je čast da sam u Bruxellesu bio domaćin sinjskim alkarima te da smo zajedno organizirali izložbu fotografija u povodu 300. obljetnice Sinjske alke. Provodeći odrednice našeg izbornog programa, predstavili smo kolegama zastupnicima Sinjsku alku kao dio hrvatske kulture, tradicije i identiteta, a koja je uvrštena u popis UNESCO-ove nematerijalne baštine čovječanstva. Alka je simbol ponosa, vjere i ljubavi prema Domovini. Boravak alkara u Bruxellesu omogućio je da se s ovim vrijednostima upoznaju i naši europski prijatelji. Ovaj je posjet izvrstan uvod u daljnje pripreme za 300. Sinjsku alku. Alkari i alkarski momci u svečanim odorama - zajedno s klapom „Sinj“ - bili su istinska atrakcija za eurozastupnike. Ali i za građane Bruxellesa te brojne turiste. Veselim se dolasku u Sinj 9. kolovoza!

Poveznica Hrvatske i Italije

Prvi potpredsjednik EP-a Antonio Tajani (EPP) istaknuo je zadovoljstvo suradnjom sinjskih alkara s talijanskim organizatorima sličnih natjecanja:

- Možete biti ponosni na Alku, jer je ona dio europske kulturne i kršćanske baštine, a 300. obljetnica Alke u Sinju 9. kolovoza bit će nezaboravan događaj. Veseli me suradnja Viteškog alkarskog društva Sinj sa sličnim viteškim natjecanjima u Italiji. 

Sinergijom do boljitka

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja pak je naglasio važnost ovog viteškog natjecanja za razvoj turizma u Dalmaciji:

- Samo kroz sinergiju rada lokalne i regionalne samouprave, zastupnika u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, možemo učiniti mnogo za boljitak RH. Predstavljanje Sinjske alke, grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije u Bruxellesu izvrstan je primjer takve suradnje. Za Dalmaciju je iznimno važan spoj kulture, turizma i gospodarstva.

Inspiracija u teškim vremenima

Alkarski vojvoda Ante Vučić posebno se zahvalio Plenkoviću za doprinos posjeti sinjskih alkara Bruxellesu. Podsjetio je da je Sinjska alka spomen na veličanstvenu obranu Sinja, a uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske bila je i inspiracija hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Predstavio je alkare, objasnio alkarska pravila te pozvao eurozastupnike da dođu na 300. Sinjsku alku. Potpredsjedniku Tajaniu, hrvatskim europarlamentarcima i veleposlanicima uručio je prigodne alkarske darove.

Manifestaciju hrvatske kulture došli su pogledati brojni eurozastupnici, diplomati, dužnosnici, novinari…. Ukupno oko 300 gostiju. Klapa „Sinj“ otpjevala je hrvatsku himnu „Lijepa naša domovino“ te „Sinju grade“ i „Cetina“.

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-dovodi-50-alkara-u-bruxelles-i-organiz...