Eurozastupnik Andrej Plenković sudjelovao je jučer na izvanrednom sastanku Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta o situaciji u istočnom dijelu Ukrajine. Kao potpredsjednik Odbora, Plenković je predsjedao (i) dijelom sastanka koji se odnosio na situaciju na Bliskom istoku u pojasu Gaze. Plenković, član izaslanstva Europske pučke stranke i budući predsjedatelj parlamentarnog Odbora za pridruživanje Europske unije  i Ukrajine, posjetit će 23. i 24. srpnja Ukrajinu. Teme će razgovora s tamošnjim vlastima biti kriza u Ukrajini, stav EU prema očuvanju teritorijalne cjelovitosti te rješavanje sigurnosne situacije na istoku zemlje.

Na jučerašnjoj raspravi Odbora za vanjske poslove u Bruxellesu, na kojoj je sudjelovao i ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin, Plenković je oštro kritizirao rušenje malezijskog civilnog zrakoplova te izrazio sućut svim obiteljima žrtava. Naglasio je potrebu za detaljnom istragom i procesuiranjem počinitelja te brzom reakcijom Vijeća EU novim paketom restriktivnih mjera. 

- Potrebno je podržati proeuropsku agendu Ukrajine, a korak k tome je ratifikacija Sporazuma o pridruživanju, financijska potpora te podrška gospodarskim reformama. Važno je očuvati teritorijalni integritet Ukrajine i poštivati njen suverenitet uz podršku njenim europskim aspiracijama. 

Plenković je također istaknuo da su očite paralele između agresije na Hrvatsku početkom 90-ih godina i aktualnih događanja u Ukrajini u pogledu potpore koju pobunjenicima pruža Ruska Federacija. Stoga je ukazao na važnost jedinstva EU i jasne reakcije na trenutna zbivanja.

Izlaganje eurozastupnika Plenkovića možete pogledati u nastavku:

Plenković u Kijevu 

U dvodnevnom posjetu Kijevu (23. i 24. srpnja) uz našeg eurozastupnika Plenkovića sudjelovat će predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber,  predsjednik EPP-a Joseph Daul,  predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Elmar Brok, potpredsjednik EPP- a zadužen za vanjske poslove Jacek Saryusz-Wolski, potpredsjednica EPP-a zadužena za politiku susjedstva Sandra Kalniete, te koordinator EPP-a u Odboru za vanjske poslove Cristian Preda.

Izaslanstvo pučana susrest će se s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, premijerom Arsenijem Jacenjukom, gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom, predsjednikom ukrajinskog parlamenta (Vrhovna Rada) Aleksandrom Turčinovom, predsjednikom Međuparlamentarnog odbora između Vrhovne Rade i EU-a Hrihorijem Nemirijem, ministrom obrane Valerijem Heletejom, ministrom za energetiku Jurijem Prodanom te predsjednikom Vijeća za sigurnost i obranu u Ukrajini Andrijem Parubijem.

Ključne teme sastanaka izaslanstva EPP-a i predstavnika ukrajinskih vlasti bit će paket sankcija EU prema Ruskoj Federaciji zbog kršenja međunarodnog prava prilikom aneksije Krima, podupiranja pobunjenika na istoku Ukrajine te ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suverenosti zemlje. Raspravljat će se također o odgovornima za nedavnu tragediju rušenja civilnog zrakoplova u istočnoj Ukrajini te o razlozima ometanja međunarodne istrage. Neizbježna tema bit će nužnost brze ratifikacije nedavno potpisanog Sporazuma o pridruživanju kojim će EU omogućiti Ukrajini pružanje financijske podrške od 11 milijardi eura za stabilizaciju i provođenje reformi.