Naš eurozastupnik Andrej Plenković postao je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a. Prvi je hrvatski eurozastupnik kojem je pripala čast da bude potpredsjednik jednog odbora u EP-u! Podržalo ga je 46 članova Odbora, dok je njih 11 glasovalo za kandidaturu zastupnice Ivete Grigule iz Latvije (Klub zastupnika Europe slobode i demokracije).

Prijedlog Kluba Europske pučke stranke za Plenkovićevo imenovanje predstavio je rumunjski eurozastupnik Christian Preda, koji je za Plenkovića istaknuo da ima veliko vanjskopolitičko iskustvo nakon 17 godina diplomatske karijere. Dodao je da je obnašao dužnosti državnog tajnika za europske poslove u hrvatskoj Vladi, zastupnika u Hrvatskom saboru i da je u svibnju po drugi put izabran u EP kao nositelj liste HDZ-a i koalicijskih partnera.

Plenković je zahvalio kolegama na ukazanom povjerenju istaknuvši da je Odbor za vanjske poslove posebno važan za Hrvatsku jer će raspravljati o svim temama povezanima za proširenje EU, a posebno na susjedne države u jugoistočnoj Europi, pri čemu je najvažniji europski put Bosne i Hercegovine. Ujedno će se razmatrati krizna žarišta diljem svijeta, poput Ukrajine, Iraka i Sirije, a na dnevnom redu redovito će biti i odnosi s globalnim akterima, kao što su SAD, Rusija, Kina... Odbor će voditi redovit dijalog s visokom predstavnicom za vanjsku politiku te će utjecati na rad Europske službe za vanjske odnose i pridonijeti formuliranju vanjske politike EU.   

Odbor za vanjske poslove jedan je od najvažnijih odbora i ima 71 člana, a za predsjednika je ponovno izabran njemački eurozastupnik, pučanin Elmar Brok.

U nastavku pogledajte Plenkovićevu izjavu nakon imenovanja: