U Bruxellesu je održan sastanak Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta o krizi u širem susjedstvu EU na kojem je, kao potpredsjednik tog odbora, aktivno sudjelovao i naš eurozastupnik Andrej Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-potpredsjednik-odbora-za-van...

Razmjena mišljenja s Mogherini

Nakon što je donedavnoj talijanskoj ministrici vanjskih poslova Federici Mogherini čestitao na imenovanju na dužnost visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Plenković - koji će, podsjetimo, postati predsjedatelj parlamentarnog Odbora za pridruživanje Ukrajine - komentirao je zabrinjavajuće stanje u toj državi.

- Situacija poprima dramatične razmjere. Politika EU koja se već nekoliko mjeseci vodi prema Moskvi očito nije proizvela željene rezultate. Stanje se na terenu pogoršalo, uslijedio je novi, snažniji vojni angažman ruskih postrojbi na ukrajinskom teritoriju. Stoga je, nakon nelegalne aneksije Krima, opet u pitanje doveden teritorijalni integritet Ukrajine.

Novi paket sankcija Rusiji

U tzv. razmjeni mišljenja s visokom predstavnicom Mogherini, Plenković je pitao o detaljima novog paketa sankcija protiv Rusije te o primjeni jandransko-jonske strategije EU.

- Od iznimne je važnosti definirati detalje paketa sankcija Rusiji, prvenstveno jer su važan element u napretku razgovora EU, Rusije i Ukrajine sa svrhom provedbe Sporazuma o pridruživanju između EU i Ukrajine. Također, smatram da bi prioritet talijanskog predsjedanja trebala biti i provedba EU strategije za Jadransko-jonsku regiju.

Mogherini je uzvratila da će Komisija konačnu odluku o novom paketu mjera protiv Rusije donijeti u petak te potvrdila da je ispravno aneksiju Krima nazivati agresijom. Složila se da je strategija za Jadransko-jonsku regiju ključna za jačanje suradnje među državama članicama Unije.

Kako pomoći Ukrajini?

Na razmjeni mišljenja sudjelovali su i Peter Balas, voditelj Skupine za podršku Ukrajini pri Europskoj komisiji, te Ertugrul Apakan, voditelj Promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Ukrajini.

Nakon niza pitanja zastupnika Plenkovića, dvojica dužnosnika zaključila su da troškovi EU u obrani Ukrajine već sada prelaze milijardu eura, a da će OESS nastaviti svoje promatračke aktivnosti u područjima zahvaćenim sukobom te da i dalje traju napori da se granica stavi pod kontrolu. Podrška demokratskom procesu i normalizaciji situacije u Ukrajini jedan je od glavnih ciljeva misije OESS-a.

Posvećenost rješavanju krize

Razmjena mišljenja samo je jedna u nizu aktivnosti zastupnika Plenkovića u EP-u, koji predanim sudjelovanjem kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a (uskoro i kao predsjedatelj parlamentarnog Odbora za pridruživanje Ukrajine Europskoj uniji) doprinosi politici EP-a usmjerenoj očuvanju teritorijalne cjelovitosti te rješavanju sigurnosne situacije u Ukrajini.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-na-odboru-za-vanjske-poslove...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-iz-kijeva-svima-je-u-interesu-mirn...