Još jedno veliko priznanje Andreju Plenkoviću, još jedno veliko priznanje HDZ-u kao punopravnom članu Europske pučke stranke (EPP) - najjače političke grupacije na Starom kontinentu! Nakon što je postao prvi hrvatski eurozastupnik kojem je pripala čast da bude potpredsjednik jednog odbora u Europskom parlamentu (EP) - onog za vanjske poslove - Plenković je jučer izabran i za predsjednika Izaslanstva za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-potpredsjednik-odbora-za-van...

S obzirom na eskalaciju krize u Ukrajini, upravo je na Plenkovićevu inicijativu prošlog tjedna Konferenciji predsjednika EP-a bio upućen zahtjev da se datum konstituiranja Izaslanstva, predviđen za 2. listopada, premjesti na raniji termin. Prijedlog su prihvatile sve političke grupacije te je konsituirajuća sjednica tog tijela i održana jučer. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-na-odboru-za-vanjske-poslove...

Osim predsjednika Plenkovića, izabrano je i dvoje potpredsjednika Izaslanstva - Tibor Szany (Mađarska) i Kaja Kallas (Estonija). Nakon konstituiranja Izaslanstva, Plenković se javnosti obratio video porukom. Možete je pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne naglaske:

Puna podrška Ukrajini - osuda Rusije

Kolegama u Kijevu poslali smo jasnu političku poruku o solidarnosti i podršci "europskom izboru" ukrajinskog naroda. Podržavamo teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Ukrajine, ne prihvaćamo ilegalnu i nelegitimnu aneksiju Krima te osuđujemo nazočnost ruskih postrojbi na istoku Ukrajine, a koje ugrožavaju njen teritorijalni integritet. 

Podržavamo nove restriktivne mjere prema Rusiji koje je uvelo Europsko vijeće te smatramo da ćemo svojim doprinosom promatračkoj misiji za vrijeme parlamentarnih izbora 26. listopada pridonijeti daljnjim demokratskim procesima u Ukraini. Ova delegacija imat će važnu ulogu u kreiranju ukupnih odnosa između Ukrajine i EU u ovom sazivu Europskoga parlamenta idućih pet godina.

Ubrzati ratifikaciju Sporazuma o pridruživanju

Izražavam žaljenje zbog gubitka više od 3.000 života u dosadašnjem sukobu u Ukrajini i teške humanitarne situacije u toj zemlji. Eskalacija krize za EU predstavlja test vjerodostojnosti u pogledu poštivanja međunarodnoga prava, vanjske, trgovinske, energetske i sigurnosne politike. EU treba nastaviti pomagati Ukrajini u njenim reformskim naporima, posebice kroz ekonomske i financijske pakete u suradnji s drugim državama i međunarodnim organizacijama. 

Zalažemo se za političko rješenje krize i pridržavanje dogovora o prekidu vatre koji može pridonijeti provedbi mirovnog plana predsjednika Porošenka. Podržavamo političku odluku da se ubrza ratifikacija Sporazuma o pridruživanju, čime bi se stvorio sveobuhvatni pravni, politički i gospodarski okvir za odnose s Ukrajinom.