Nositelj pobjedničke liste Andrej Plenković i SDP-ov staro-novi eurozastupnik Tonino Picula jučer su se postizborno sučelili u emisiji Hrvatska uživo. Uz njih je u HTV-ovom studiju gostovao i politički analitičar Višeslav Raos.

Piculine tvrdnje tipa da je „rasprava o Milanovićevoj odgovornosti za nezadovoljavajući izborni rezultat neizbježna“ interni su problem SDP-a. U koje se hdz.hr ne bi miješao. Prenosimo ključne Plenkovićeve poruke:

VEĆA IZLAZNOST

U godinu dana nastojali smo emancipirati inovativnu ulogu eurozastupnika na hrvatskoj političkoj sceni. Zato smo zadovoljni što je izlaznost ipak veća nego lani, i to unatoč katastrofalnim poplavama u Slavoniji i dijelu Banovine te rigidnim medijskim pravilima koja su onemogućila sučeljavanja i kvalitetnu izbornu promidžbu. Očito je želja da se čim prije prekine neodrživo stanje u koje nas je dovela SDP-ova vlada potaknulo dio građana da izađu na izbore.

PREMOĆNA POBJEDA

Ostvarili smo sve izborne ciljeve. Naša koalicijska lista osvojila je ponovno najviše glasova, ali sada s čak 12 posto razlike! HDZ je dobio 4 mandata, što je pojedinačno najviše od svih stranaka. Naša lista s 5 zastupnika (4 HDZ-ova plus 1 HSS-ov) dala je veliki doprinos pobjedi Europske pučke stranke (Ruža Tomašić pripada grupaciji Europskih konzervativaca i reformista /ECR/ - op. ur.), dok su socijalisti u Hrvatskoj dobili tek dva mandata. 

PREUZIMANJE VLASTI

HDZ-ovi su kandidati postigli kolektivni uspjeh, a zajedno s našim koalicijskim partnerima polučili sinergijski učinak na političkom nasljeđu Ante Starčevića, Stjepana Radića i dr. Franje Tuđmana. HDZ se konsolidirao, osnažio, ima kvalitetne ljude i program i spreman je preuzeti odgovornost za upravljanje državom!

PRIJEVREMENI IZBORI

Na ovim izborima poslane su tri ključne poruke vladajućima. Prva: da građani nisu zadovoljni ovom vladom! Druga: da naša domoljubna koalicija nije alternativa aktualnoj vladi - mi smo buduća vlast! Treća: vrijeme je za prijevremene izbore!

POMOĆ SLAVONIJI

Ponovno izražavam solidarnost sa svim unesrećenima koje su pogodile katastrofalne poplave. HDZ je otkazao završne predizborne skupove i izravno uplatio 200 tisuća kuna pomoći stradalim područjima. Koalicijska lista HDZ-a i partnera već je uputila pismo povjereniku Europske komisije Johannesu Hahnu za pomoć iz Fonda solidarnosti EU poplavljenim područjima. Kao eurozastupnici učinit ćemo sve da pomoć bude brza i učinkovita!

Sučeljavanje Plenkovića i Picule možete pogledati na sljedećem linku:

http://vijesti.hrt.hr/picula-cestitao-plenkovicu-u-hrvatskoj-uzivo