Naš zastupnik Andrej Plenković aktivno je sudjelovao - kao zamjenski član - u raspravi na ovotjednoj sjednici Odbora za ribarstvo Europskog parlamenta, zakonodavnog tijela EU koje je prije nekoliko mjeseci usvojilo reformu Zajedničke ribarstvene politike (ZRP) i uspostavilo novi Europski fond za pomorstvo i ribarstvo.

Ključno je osigurati održivo ribarstvo, podjednako vodeći računa o ekološkim aspektima, kao i o interesima ribara - istaknuo je Plenković na početku rasprave u kojoj je, budući da je Republika Italija 1. srpnja preuzela Predsjedništvo u Vijeću EU, sudjelovao i talijanski ministar poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Maurizio Martina (tzv. razmjena mišljenja).

Mediteranska uredba

Plenković je stoga izravno upitao Martinu kako procjenjuje učinke provedbe tzv. Mediteranske uredbe -  pravilnika o mjerama zaštite ribolovnih resursa u Sredozemlju - koja je s obzirom na svoju definiciju ribolovnih alata i tradicionalnog ribolova itekako relevantna za hrvatske ribare. Reforma ZRP-a otvara mogućnost regionalnog pristupa kroz koji se pojedine države mogu dogovoriti o tehničkim aspektima ribolova - zaključio je HDZ-ov europarlamentarac.

Ministar Martina mu je odgovorio da je upravo takav pristup ključ za provedbu ZRP-a na Mediteranu te naglasio da su države članice na Jadranu (Hrvatska, Slovenija i Italija) već surađivale na izradi plana o odbačenom ulovu. Izrazio je želju da se takav pristup nastavi i u daljnjoj provedbi ZRP-a, pri čemu je najveća odgovornost upravo na državama članicama.

Povećanje kvote za izlov tune

U nastavku razmjene mišljenje Plenković je posebno istaknuo važnost osiguravanja zaštite interesa europskih ribara u okviru pregovora u Međunarodnoj komisiji za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT), a koji se odnose na povećanje kvota za izlov plavoperajne tune - o čemu će se u studenom odlučivati na generalnoj skupštini ICCAT-a u Genovi.

Ministar Martina je odgovorio da će se talijansko Predsjedništvo založiti za povećanje kvota ako Znanstveni odbor ICCAT-a potvrdi da je ono moguće. Zaključno je, također na Plenkovićevo pitanje, iznio procjenu da su mjere koje je Rusija poduzela u odnosu na uvoz proizvoda ribarstva porijeklom iz EU do sada dovele do gubitka od 144 milijuna eura na razini Unije.