U povodu objave rezultata izbora za članove Europskog parlamenta (čitaj premoćne pobjede HDZ-ove koalicije), u Središnjici HDZ-a danas su konferenciju za medije održali potpredsjednik Hrvatskog sabora i politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak, međunarodni tajnik naše stranke dr. Miro Kovač i nositelj koalicijske liste Andrej Plenković.

ČULJAK: Pobjeda od 12% potvrđuje da je HDZ na pravom putu!

Prije svega, želim se zahvaliti svim građanima koji su izišli na birališta, posebno onima čiji su domovi poplavljeni u Slavoniji, a ipak su pronašli snage i odazvali se na izbore. Želim se zahvaliti i svim članovima i simpatizerima HDZ-a te našim koalicijskim parterima koji su pridonijeli ovoj velikoj pobjedi. 

Na ovim smo izborima ostvarili sve svoje ciljeve: ponovno smo osigurali šest mandata u EP-u, a Kukuriku porazili s gotovo 12 posto! Uvijek smo tvrdili da su izbori jedina vjerodostojna anketa! Rezultat potvrđuje da je HDZ, predvođen predsjednikom Karamarkom, na pravom putu. 

16 od 20 i županija i velikih gradova

O veličini našeg uspjeha najbolje govori podatak da smo pobijedili u 16 od 20 županija, od čega natpolovičnom većinom u njih čak šest: u Ličko-senjskoj, Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Zadarskoj i Vukovarsko-srijemskoj. Isto tako smo pobijedili u 16 od 20 najvećih hrvatskih gradova, napokon i u Zagrebu i Osijeku. O premoći po općinama ne treba niti govoriti. Još jedan zanimljiv podatak: u tri slavonske županije - Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Virovitičko-podravskoj - pobijedili smo u svim općinama i gradovima! To sve dovoljno svjedoči kolika je podrška birača HDZ-ovoj koaliciji!

Ali, mi nastavljamo dalje: nakon europskih, slijede i predsjednički i parlamentarni izbori. I na njima očekujemo pobjedu. Ponovit ću prijedlog predsjednika Karamarka - neka se ti izbori održe istodobno, čime bi se uštedjelo 100-tinjak milijuna kuna za pomoć unesrećenima s poplavljenih područja. I europski su izbori pokazali da Kukuriku više nema potporu hrvatskih građana. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-spajanjem-predsjednickih-i-parlame...

PLENKOVIĆ: Nismo alternativa vlasti, nego buduća vlast!

Kao nositelj liste koja je uvjerljivo pobijedila, moja je prva misao i dalje misao solidarnosti. Jedna od naših prvih zadaća bit će daljnji angažman na što bržoj mobilizaciji sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za u poplavama nastradala područja. Povjerenik Europske komisije Hahn, kao što znate, nakon dva dana odgovorio je na naše pismo i izrazio punu spremnost pomoći čim Vlada podnese zahtjev. A poznato je da Odbor za proračun EP-a - čiji sam član, a kolegica Maletić zamjenica - donosi konačnu odluku o visini naknade. 

http://hdz.hr/vijest/eu/hahnov-odgovor-na-apel-hdz-ove-koalicije-svim-sa...

Moja druga poruka jest da smo ostvarili sve svoje ciljeve. Prvo: Europskoj pučkoj stranci (EPP-u), našoj europskoj narodnjačkoj obitelji, donosimo pet zastupnika, isti broj kao i lani - četiri HDZ-ova i kolegica Petir iz HSS-a, koji je također punopravni član EPP-a. Kolegica Tomašić podržat će pak za predsjednika Europske komisije kandidata pučana Jean-Claudea Junckera. 

Proeuropski zastupnici

Treća poruka - omjer hrvatskih zastupnika u kontekstu europskih političkih obitelji je sljedeći: 5 EPP; 2 socijalisti; 2 liberali; 1 konzervativci; 1 zeleni. Sve su te grupacije čvrsto uz europski politički projekt, suprotno trendu ovih izbora na eurorazini na kojoj su ojačali i lijevi i desni populizam i skepticizam. U Hrvatskoj su, dakle, birači dali povjerenje kandidatima koji EU vide kao šansu, kao motor za izlazak iz krize u svim državama članicama. 

Također je i veća izlaznost nego lani - za pet postotnih poena - izuzetno važna i dobra poruka, posebno u kontekstu poplava te ograničavajućih medijskih pravila i financijskih limita. Za sljedeće euroizbore moramo složiti primjereniji financijski okvir i poticajnija medijska pravila kako bismo pokazali respekt prema biračima da informirano donose odluke i o ljudima i o programima. 

Bez rasipanja glasova desnog centra

Također je izuzetno važno da na ovim izborima - barem kad je riječ o desnom centru - nije bilo rasipanja glasova. Birači su prepoznali da je snaga svakog zastupnika dodatno ojačana snagom njegove političke obitelji. Izbori su pokazali da HDZ-ova koalicija ima daljnji potencijal za otvaranje i prema strankama centra i prema strankama koje su malo desnije od nas. 

Naposljetku, HDZ je u kampanju od prvoga dana ušao timski - nitko od nas nije solirao. Kao stožerna stranka desnog centra - s kandidatima koji imaju izuzetan kapacitet otvaranja prema biračkome tijelu - ostvarili smo veliku kolektivnu pobjedu. Što je uvod u, nadam se, prijevremene parlamentarne izbore. Naša koalicija nije alternativa vlasti, nego buduća vlast! 

KOVAČ: Puna integriranost u europsku pučku obitelj

Sjećamo se onih teorija prije 3-4 mjeseca da su postojali neki problemi ili čak konflikti između EPP-a i HDZ-a. Vi koji ste bili na Saboru HDZ-a - na koji je došao i g. Daul te bio impresioniran nabojem i pobjedničkim duhom - mogli ste i sami vidjeli da nikakvih konflikata nikada nije niti bilo. Svjedočili ste punoj integriranosti HDZ-a u europsku pučku obitelj. Naša je lista pobijedila isto kao što je pobijedio i EPP. Ponovno ćemo biti najjača politička snaga u EP-u. 

http://hdz.hr/vijest/eu/video-daulov-brokov-govor-sa-sabora-hdz-puna-pod...

Gospodarska i europska kompetencija

Predsjednik Karamarko sutra je u Bruxellesu na summitu EPP-a na kojem ćemo zatražiti da naš kandidat g. Juncker bude izabran za predsjednika EK. Time ćemo imati mogućnost da naši zastupnici, na čelu s g. Plenkovićem, uz pomoć pučana ostvare mnogo toga što ova vlada ne može. HDZ će kao stožerna snaga buduće vlade imati ne samo gospodarsku, nego i europsku kompetenciju, a to je nužno za kvalitetnim upravljanjem ovom zemljom koja žudi za uspjesima, a ne za neuspjesima koje producira SDP-ova vlada.

Čestitke kolegicama Petir i Tomašić

Nakon uvodnih izlaganja, novinari su postavljali pitanja. Izdvajamo Plenkovićev komentar na to da su Marijana Petir i Ruža Tomašić osvojile više preferiranih glasova od HDZ-ovih kandidata.

Čestitam im! Kampanja HDZ-ovih kandidata, kao što rekoh, bila je kolektivna. Nikada nisam - kao uostalom ni moje kolege - ni na jednom skupu, ni u jednom intervjuu, ni na društvenim mrežama, pozvao da se glasuje za mene, nego isključivo za listu broj 6. Rezultat ste vidjeli - 41 posto plod je upravo tog zajedništva.

Bitno je da je glas otišao listi broj 6!

S druge strane, kolegice Petir i Tomašić su sukladno dogovoru koalicijskih partnera vodile individualnu kampanju, s posebnim promidžbenim aktivnostima i različitim kalendarom obilaska terena u okviru kampanje. Zadovoljan sam što su mobilizirale birače - bitno je da je glas otišao listi broj 6. Ne doživljavam ovu utakmicu kao nekakvu individualnu kompeticiju između ljudi na istoj listi, nego, naprotiv, kao istinsku sinergiju i zajednički uspjeh. 

Spomenuo bih, primjerice, izvanredan rezultat koji je postigao naš komodor Ivica Tolić - 27 tisuća glasova, što je važan doprinos ukupnom rezultatu naše liste. Posve je logično - kad imate ovoliko kvalitetnih kandidata iz jedne stranke - da onda birači podijele svoj afinitet između njih.