Na strasburškom zasjedanju EP-a vodila se rasprava o održivoj eksploataciji brancina na kojoj je naša voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica - ujedno i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane - podsjetila na značaj rekreacijskog ribolova za stanovnike hrvatskog Jadrana.  

Poštivanje nacionalnih posebnosti!  

Šuica je pritom istaknula da se slaže s tekstom rezolucije koji osigurava održivi izlov, no da se ipak mora pronaći ravnoteža između naših posebnosti i raznolikosti unutar EU:

- Neophodno je reguliranje izlova, ali sam protiv njegova ograničenja rekreativnim ribarima na hrvatskom priobalju i otocima. Ne želim da se putem ovakvih rezolucija šalje kriva poruka rekreativnim ribarima.  

Zalaganje za hrvatske posebnosti! 

Eurozastupnica Šuica nazočnima je pojasnila da je mnogima u Hrvatskoj rekreacijski ribolov sastavni dio života te da je to jedna od posebnosti naših ljudi i načina življenja: 

- Važno je uzeti u obzir regionalne specifičnosti, a posebno hrvatski Jadran. Našim ljudima na obali to je način življenja. Treba pomno razmotriti status rekreacijskog ribolova, ne smijemo se udaljiti od naših regionalnih raznolikosti koje Europu čine posebnom. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-zastititi-interes-hrvatskih-...