Prije svega, pozivam sve birače da izađu na izbore 25. svibnja. Hrvatska zaslužuje da puno više građana participira u demokratskom donošenju odluka na europskoj razini. Ovo su izbori na kojima treba reći 'NE' Kukuriku koaliciji. Nisu zadovoljili! Ni u vezi s lex Perković, koji nas je osramotio, ni u korištenju EU fondova, ni u pokretanju gospodarskog rasta. Također poručujem: glasujte za originale, a ne za stranke koje su blijede kopije. Na prekretnici smo, slijede HDZ-ove pobjede i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima! - istaknuo je Andrej Plenković u završnom obraćanju na sučeljavanju nositelja lista za euroizbore

Nositelj naše koalicijske liste na izborima za Europski parlament Andrej Plenković danas se u Europskom domu u Zagrebu sučelio s prvoplasiranim kandidatima na pet konkurentskih lista (Neven Mimica, Mirela Holy, Nikola Vuljanić, Nikica Gabrić, Milan Kujundžić). Među ostalim, raspravljalo se o katastrofalnoj gospodarsko-socijalnoj situaciji u Hrvatskoj, nepovlačenju novca iz EU fondova, aferama rastočenoj SDP-ovoj vladi, vjerodostojnim kandidatima i „zečevima“, originalima i blijedim kopijama... 

Sučeljavanje se moglo pratiti preko live streaminga na portalu Večernjeg lista. Donosimo Plenkovićeve ključne poruke, kao i pojedine njegove replike.

LISTA BEZ „ZEČEVA“

Naši kandidati - za razliku od nekih - doista namjeravaju biti europski zastupnici. Želimo da naša pobjeda pomogne Europskoj pučkoj stranci (EPP) da ostvari većinu u EP-u i imenuje svog predsjednika Europske komisije - Jean-Claudea Junckera. Na našoj su listi dokazani ljudi: primjerice, kolegica Ivana Maletić sama je organizirala više konferencija o mogućnostima korištenja EU fondova nego cijelo resorno ministarstvo. Koje je palo na ispitu: umjesto da za svaki uplaćeni euro u EU proračun povučemo natrag 2.5  - RH je danas veći neto uplatitelj nego korisnik europskih sredstava!

JUNCKER - PREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE

Naš kandidat, dugogodišnji luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, nudi program „Iz krize preko reformi do rasta i zapošljavanja“. U središtu našeg programa su poduzetnici i poljoprivrednici, zalažemo se za previdiv gospodarski, zakonski i porezni okvir za normalno poslovno okružje.

„POBUNA“ U UKRAJINI

Ukrajina je meki trbuh i EU i NATO-a. U toj je državi na djelu „pobuna“ po istom modelu kao u Hrvatskoj 1991. godine.

PROŠIRENJE: ISTI KRITERIJI ZA SVE!

Proširenje treba nastaviti, ali svaka država treba ispuniti iste kriterije. Prijedlozi Josipovićeva savjetnika Dejana Jovića da BiH i Srbiji treba olakšati pregovore pokazuje da oni ne poznaju realne procese u EU. HDZ je jasan: jedino ako je Hrvatski narod adekvatno zastupljen u BiH, ta zemlja može započeti europski put! Srbija će pak morati ispraviti „retoriku“ - apsolutno je neprihvatljivo da na Haškom sudu uspoređuju sastanak na Brijunima s Holokaustom! Očekivao sam reakciju državnih vlasti, zabrinjavajuće je da na takve istupe reagiraju samo HDZ i Tomislav Karamarko!

REPLIKA VULJANIĆU

Netočna je teza da je ,,bitno da zemlje kandidatkinje započnu pregovore jer je nakon članstva ionako sve gotovo''. To se najbolje vidjelo na primjeru lex Perković - i samom povjereniku Nevenu Mimici bilo je neugodno objašnjavati zašto je SDP-ova vlada na tako sramotni način pokušala varati naše europske partnere.

PREKOMJERNI DEFICIT

Aktualna Vlada trebala je dva rebalansa proračuna da ispravno pročita preporuke Europske komisije, no i dalje donosi jednokratne mjere. HDZ planira olakšavanjem administrativnih procedura i poreznim rasterećenjem stvoriti povoljno poslovno i investicijsko ozračje. Jedino se rastom i zapošljavanjem može izaći iz deficita!

EU FONDOVI 

Uplatili smo 3 milijarde kuna u EU proračun, a nismo povukli ništa iz strukturnih i kohezijskih fondova, čak nismo do kraja iskoristili ni sva pretpristupna sredstva! Trebalo je ulagati u pripremu projekata i pomagati jedinicama lokalne samouprave! Sredstva koja su alocirana u jednoj godini mogu se potrošiti u iduće tri, a onda se vraćaju u EU proračun i nestaju za Hrvatsku. K tome nas vodi ova vlada!

RASPAD VLADE & PRIJEVREMENI IZBORI

Pobijedit ćemo kao i lani. Imamo najbolje kandidate, one koji uistinu žele ući u EP. Proces raspadanja Kukuriku koalicije doživjet će finale 25. svibnja! Svaki dan rada ove vlade znači jedan dan manje za razvoj Hrvatske. Nakon pobjede na euroizborima tražit ćemo, ponovno, prijevremene izbore!

REPLIKA KUJUNDŽIĆU

Europske izbore dobit će oni koji znaju kako funkcionira EU, koji su sudjelovati u pregovorima s EU i koji žele zastupati interese Hrvatske u EU! Birači će razlikovati te kvalitete od osobnih ambicija!

ZAVRŠNA PORUKA