Naša eurozastupnica i stručnjakinja za financije Ivana Maletić - osim što je odgovorila na apsurdne napade SDP-ova jurišnika Marasa, koji nisu ništa drugo nego lakirovka za Josipovićev nerad - komentirala je nedavno i katastrofalno povlačenje novca iz EU fondova. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-maras-je-primjer-rada-sdp-i-josipo...

Spašavanje fikusa s Pantovčaka

Diletanti iz Banskih dvora, naime, državu vode iz lošeg u gore, ali to ih nimalo ne smeta da izmišljaju „uspjehe“ sramotno lažući javnost kako bi pokušali spasiti svog kandidata Josipovića. A koji tri godine hibernira na Pantovčaku u grijehu nečinjenja!

Novinarska pitanja i odgovore Ivane Maletić možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

LAŽI U JOSIPOVIĆEVOJ SLUŽBI

U Hrvatskoj je sve u velikom padu. To je najveći problem koji pokazuje da Vlada ne vodi dobru ekonomsku politiku, ne privlači investitore, niti potiče naše poduzetnike na širenje poslovanja. A to su problemi kojima bi se trebali okrenuti - a ne sada se pokušavati s nekoliko indikatora lažno hvaliti u svrhu predsjedničke kampanje! SDP pokušava nerad Vlade i neuspjehe pretvoriti u nekakve „uspjehe“ - da Josipović ne izgleda tako loše kako izgleda.

O NEPODNOŠLJIVOJ LAKOĆI KAŠNJENJA

Vrlo su zanimljive Grčićeve i Marasove tvrdnje o „novom valu povlačenja novca iz EU fondova“! Javna rasprava o programu za poduzetnike krenula je tek sada - premda se taj natječaj najavljuje još od kraja 2013. godine?! Zašto su gubili vrijeme? Čitava je 2014. mogla proći u javnoj raspravi s poduzetnicima o kriterijima koji bi zadovoljili njihove potrebe za financiranje projekata. Ovako će se natječaj raspisati tek u veljači ili ožujku - a mogao se istog trenutka nakon što je odobren operativni program. Riječ je o 147 milijuna eura! 

O KRITIKAMA EK & PADU STANDARDA

Samo pogledajmo jesenske prognoze Europske komisije iz studenog 2014. - ili izvješće o mehanizmima ranog upozorenja EK koja Hrvatskoj predviđa najnižu stopu. Sve države članice rastu znatnim stopama. Hrvatskoj se pak predviđa 0,2 posto, dakle, posvemašnja stagnacija! Ono što još više zastrašuje - u sljedećim godinama u tim izvješćima EK predviđa rast od jedan posto, što je za Hrvatsku - u biti - daljnji pad standarda, daljnje zatvaranje radnih mjesta, težak život na još veći dug, odlazak i raseljavanje ljudi... S ovom politikom Vlade ne piše nam se dobro - i to je EK u svojim izvješćima napisala! Ako se pak nastavi ovaj trend nerada Vlade, EK kaže da će biti još gore.

O TOBOŽNJEM RASTU IZVOZA & PROIZVODNJE

Pokušavaju se hvaliti s nečim što ne postoji. Rast industrijske proizvodnje u studenom je iznosio 2,8 posto - ali u odnosu na što? Prije toga je bio ogroman pad. Nama bi trebala industrijska proizvodnja rasti od 10 do 20 posto kako bi se dosegle razine iz 2007. i 2008. godine. Već smo, također, sto puta rekli - nema nikakvog „dvoznamenkastog rasta izvoza“!  Raste, naime, provoz i to je, također, EK napisala. Čak su u svom izvješću naveli da u RH premalo raste izvoz s obzirom na činjenicu da smo postali država članica. 

O AGONIJI DEFICITA

Deficit - to je također strašna priča! Najgore jest to što sada ministar financija Lalovac priznaje da čak ni u studenom nije pogodio koliki će zapravo biti deficit u prosincu!? Bit će zanimljivo analizirati kategorije tih rashoda. Ja već jesam. Lalovac je promašio u planu kamata, promašio je i u rashodima: primjerice, za zdravstvo će prenijeti više od tri milijarde neplaćenih obveza! Deficit, dakle, nije 15 milijardi kuna, nego minimalno 18. To će i EK kroz dubinsku analizu vidjeti! Cijelo vrijeme upozoravamo ministra Lalovca da ne zna upravljati prihodnom i rashodnom stranom proračuna.