Europska komisija pokrenula je postupak kažnjavanja Republike Hrvatske zbog neprenošenja EU direktive o energetskoj učinkovitosti u nacionalno zakonodavstvo. Krivac? Diletantska, lijena, a bahata SDP-ova vlada. Afera je, to gore, buknula samo nekoliko dana nakon (tko zna koje) blamaže Vesne Pusić koja nije sudjelovala na briselskom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU na kojem se raspravljalo, među ostalim, o Ukrajini i Iraku!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-vlada-je-opet-pokazala-da-ne-zna-ili-ne-zeli-koristiti-mogucnosti-koje-pruza

Dvije nove „ocjene nedovoljan“ koje je Bruxelles udijelio Milanovićevoj i Josipovićevoj ekipi komentirao je za večerašnji Dnevnik Nove TV naš Andrej Plenković - potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. Izdvajamo glavne naglaske iz njegove izjave:

Antieuropski refleks

Kukuriku se, nažalost, nije identificirao s postignućima pristupnih pregovora. Ministri su u protekle dvije i pol godine, od samog početka, vrlo nesustavno dolazili na raznorazne sastanke vijeća ministara. Vlast se trebala puno angažiranije posvetiti članstvu u EU i provesti veliku javnu raspravu o tome kakvu EU Hrvatska želi. Morala je angažirati veći broj stručnjaka i pokrenuti dijalog s oporbom. Vlada nakon referenduma o pristupanju EU praktično nije u javnosti provodila kampanju o europskim pitanjima. Niska izlaznost na euroizborima dovoljan je argument, no za ovu vladu polako istječe europsko vrijeme.

Čistka stručnjaka

Dugo smo se pripremali za Europsku uniju, a nakon kraja pregovora promijenjeni su mnogi ljudi, dokazani stručnjaci, u hrvatskoj diplomaciji. Bilo bi dobro da su dovedeni ljudi s iskustvom u europskim poslovima, ali na mnoga mjesta došli su kolege koji se upravo tim temama nikada nisu bavili. To nije nikakvo opravdanje. Hrvatska je članica Unije i mora u svakom trenutku biti budna, osobito za one teme koje su za zemlju izuzetno bitne.

Neobjašnjivi propusti

Politička procjena da se smije propustiti sastanak ministara vanjskih poslova sredinom kolovoza bila je apsolutno pogrešna! Upravo sam danas, kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a, dobio pismo visoke predstavnice EU Catherine Ashton u kojem detaljno izvještava o rezultatima tog sastanka o situaciji u Iraku, Ukrajini, Gazi, o nemirima u Libiji, virusu ebole... Nipošto nije dobro da Vlada radi takve propuste!