Nakon sastanka Kluba zastupnika Europske pučke stranke s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o situaciji u Makedoniji. Istaknuo je da EU ima veliku odgovornost stabilizirati situaciju u Makedoniji i ubrzati njenu europsku budućnost. 

Još uvijek bez pristupnih pregovora

Plenković je izrazio snažnu potporu Makedoniji na europskom putu te podsjetio da je Hrvatska dio tog puta prolazila zajedno s tom državom:

- Žao mi je da Makedonija - petnaest godina nakon Zagrebačkog summita na kojem je parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - još uvijek nije otvorila pristupne pregovore s EU. Unatoč šest preporuka Europske komisije. To je loše jer je ta frustracija - kao i blokada NATO članstva 2008. godine - dio uzroka nedavnih zbivanja u Makedoniji koje imaju negativne posljedice.

Ubrzati europski put 

Naš eurozastupnik je naglasio da bi makedonska opozicija trebala sudjelovati u radu makedonskog parlamenta Sobranja, a ne mjesecima bojkotirati sudjelovanje. Dok bi vladajuća koalicija trebala pokazati političku odgovornosti za ono što nije dobro. Dodao je da se zajedničkim pregovaračkim naporima povjerenika EK Johannesa Hahna i eurozastupnika - Ive Vajgla, Eduarda Kukana i Richarda Howitta - treba pronaći rješenje za stabilizaciju zemlje. 

Izrazio je, također, sućut zbog poginulih policajaca u terorističkom napadu u Kumanovu te naglasio da je pozitivno da albanske etničke stranke nisu podržale provokacije. 

SASTANAK NA VRHU U RIGI 

Kao šef Parlamentarnog izaslanstva za Ukrajinu, Plenković se u raspravi osvrnuo i na predstojeći - četvrti - sastanak na vrhu Istočnog partnerstva u Rigi 21. i 22. svibnja, koji je iznimno važan za vjerodostojnost vanjske i susjedske politike EU:

- Važno je na sastanku u Rigi konstatirati napredak određenih zemalja čije su vlasti odlučne u nastavku europskog puta - poput Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Njihove europske aspiracije i želje treba poduprijeti ugovornim i financijskim instrumentima EU!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-bruxelles-snazno-podupire-europski...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-iz-kijeva-ukrajinci-izabrali-europ...