Na saslušanju za mjesto povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj u novoj Europskoj komisiji (vladi EU) pod vodstvom narodnjaka Jean-Claudea Junckera, Nevena Mimicu nisu zaobišla teška pitanja HDZ-ovih zastupnika - Davora Ive Stiera i Andreja Plenkovića. 

Svakog kandidata za povjerenika, naime, saslušavaju odbori Europskog parlamenta (EP) koji su mjerodavni za rad njegovog resora. Stoga su i Stier, član Odbora za razvoj, i Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, imali priliku ispitati Mimicu. 

Mimičina obećanja

Stier, koji je i glasnogovornik Kluba zastupnika EPP-a u Odboru za razvoj, istaknuo je da se od mogućeg povjerenika očekuje da dobro upravljanje, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava budu koncept na kojem će se temeljiti Globalna strategija razvoja nakon 2015. godine:

- Na saslušanju se Mimica obavezao da će to i učiniti, kao i to da će maksimalno poštivati mišljenje EP-a pri formiranju stajališta EU. Sad očekujemo od Mimice, ako bude potvrđen kao povjerenik, da ispuni obećanja.

Zahtjev za predočavanje planova 

Plenković nije pak propustio priliku podsjetiti Mimicu da Juncker od njegovog resora očekuje pomoć visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, a potom je od njega zatražio da predoči planove realizacije koherentnosti razvojne politike EU. Plenkoviću je, naime, uloga razvojne politike EU od posebnog interesa s obzirom na krize u Siriji, Iraku i Libiji te suočavanje s prijetnjama ISIS-a.

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 22. listopada EP će glasovati o svim „ministrima“ Europske komisije, uključujući i o potvrđivanju Mimice za povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj. 

VLADA RH - EM PASIVNA, EM BEZ UGLEDA

Saslušavanje Mimice dobar je povod da se prisjetimo nedavne Plenkovićeve kritike na račun pasivnosti Vlade RH koja se baš i nije nešto svojski trudila izboriti se za resor u kojem bi Hrvatska mogla mnogo više profitirati. Tek su dan-dva režimski mediji tvrdili da će se Milanović izboriti za mjesto povjerenika za ribarstvo, no cijela je pričalo naglo nestala iz fokusa. „Zameo ih vjetar“ - ionako je sinonim za sva obećanja SDP-ove vlade. Plenković:  

- Vlada nije uspjela dovoljno snažno artikulirati svoj interes za dobivanje onih portfelja koji bi bili relevantni za RH, za razliku od ostalih država članica koje su, bez obzira na svoju veličinu i kratkotrajno članstvo, ipak izborile resore od velike važnosti za svoje nacionalne politike. Iako je Mimičin resor od velike važnosti za EU i provedbu njene vanjske politike, on je najmanje profitabilan za Hrvatsku. Za usporedbu, Irska - koja je tek nešto malo veća od Hrvatske - izborila je resor poljoprivrede, a Rumunjska onaj regionalne politike. Vlada je definitivno trebala biti aktivnija i čvršće reagirati na odabir resora koji je Juncker dodijelio Mimici.