Upozoravajući na štetu koju će hrvatski poljoprivrednici, posebno oni iz doline Neretve, trpjeti zbog ruskih protusankcija Europskoj uniji (zabrana uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda), voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica uputila je sljedeće zastupničko pitanje Europskoj komisiji: 

Iako je EK najavila potporu od 125 milijuna eura u sektoru voća i povrća za koje ne postoje dugoročnije skladišne mogućnosti, taj paket je neočekivano izostavio pomoć za uzgajivače agruma. S obzirom da se očekuju i veliki urod mandarina i poteškoće u njihovom plasmanu na tržište, mogu li proizvođači i izvoznici iz doline Neretve računati na financijsku potporu Komisije i pomoć prilikom pronalaženja alternativnih tržišta - uz prikladnu otkupnu cijenu?

I dok je ovim zastupničkim pitanjem Šuica stala u zaštitu više od 20.000 stanovnika doline Neretve koji žive od uzgoja mandarina, SDP-ova vlada i dalje ništa ne poduzima. Ništa, premda Bruxelles vladama članica EU dopušta da osmisle interne programe pomoći izvoznicima koji su pogođeni sankcijama. Ostaje HDZ-ovim eurozastupnicima da budu njihov glas u Bruxellesu.