Na mini plenarnoj sjednici Europskog parlamenta vodila se rasprava o zaključcima sastanka Europskog vijeća od 18. i 19. veljače 2016. čije su glavne teme bile referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu (tzv. BREXIT), migracijski problemi te vojni sukobi u Siriji i Libiji.

U raspravi je - zajedno s predsjednikom Vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean Claude Junckerom - sudjelovala voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

- Izgradili smo Europsku uniju da bismo spriječili sukobe, živjeli u miru i da ne bismo „nasjedali“ populizmima. Oni koji su stvarali EU su bili dovoljno hrabri da ujedine Europu stvaranjem Schengenske zone i eurozone, a na nama je da to očuvamo. Pri ratu u Libiji, Ukrajini i Siriji mi postavljamo pitanje BREXIT-a kao prioritet, a pravi problemi su kriza i nezaposlenost. Predsjednik Juncker je nedavno rekao '“Ili ćemo biti dovoljno hrabri kako bismo našli rješenje ili će se sve srušiti'“, a osobno smatram da moramo biti hrabri i da EU mora ostati ujedinjena te vjerujem da će britanski narod biti razborit i u lipnju ove godine donijeti odluku o ostanku u EU. Nalazimo se u jednoj od najopasnijih faza od nastanka EU jer prolazimo tešku humanitarnu i migrantsku krizu. Vjerujući u funkcionalnost tijela Europske unije s optimizmom gledam na 7. ožujka kada se održava sastanak Europskog vijeća s Turskom. Očekujem rezultate i primjenu već usvojenih odluka.

PRIORITET - RJEŠENJE ZA MIGRANTSKU KRIZU

Predsjednik Vijeća Donald Tusk te predsjednik EK Jean Claude Juncker istaknuli su pronalazak novog aranžmana za Ujedinjeno Kraljevstvo - koji su postigli nakon mukotrpne rasprave. Naime, 27 zemalja članica se složilo te se pokazalo da Europa može donositi dobre odluke i u kriznim situacijama. Postignut je sporazum, a britanski premijer Cameron je dobio najbolje uvjete pa je to razlog da većina članova EP-a vjeruje da će se britanski građani na referendumu izjasniti za ostanak u EU. Opstanak Schengena nema cijenu, a migrantska kriza ostaje prioritet koji zahtjeva sveobuhvatno europsko rješenje.