U Europskom parlamentu se i dalje vodi rasprava o migracijama. Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica u raspravi je istaknula da su na sastanku na vrhu u Valletti o migracijama i summitu čelnika G20 zemalja u Antaliji doneseni važni zaključci i akcijski planovi te su prepoznati izazovi današnjice - terorizam, izbjeglice,  gospodarstvo i nejednakost u društvima, kao i klimatske promjene.

Ozbiljno i odgovorno

Šuica je pritom naglasila da sve dok vlade ne shvate važnost provedbe zaključaka s tih sastanaka, nećemo biti uspješni u rješavanju izbjegličke krize. 

- Ovo je kriza cijele jedne generacije - moramo se suočiti s činjenicom da su migracije naša zajednička odgovornost. A tiču se zemalja porijekla, zemalja tranzita i zemalja odredišta. Dobro je da se maksimalno uvažilo naše afričke partnere, ali potrebno je odgovoriti kako ulažemo novac za razvoj i kako upravljamo migracijama!

Ozbiljno sociološko pitanje

Šuica je, nadalje, naglasila da iako je teško tvrditi da postoji veza između terorizma i migracija, ne možemo zatvarati oči na eventualnu zloupotrebu migracijskih tijekova za terorističke ciljeve. 

- Kada znamo da je većina počinitelja napada u Parizu rođena u zapadnoj Europi, migracijska kriza postaje ozbiljno sociološko pitanje - pitanje borbe protiv radikalizacije mladih građana, ali i pitanje identiteta i njihove integracije u društva u kojima su rođeni i odgojeni. Usprkos krizi velikih razmjera, s različitim uzrocima, mi ostajemo vjerni našoj zajednici vrijednosti kojoj je u središtu ljudski život!