Ruske protusankcije Europskoj uniji za poljoprivredne i prehrambene proizvode jedna su od dominantnijih tema jesenskog zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu. Stoga voditeljica HDZ-ove delegacije Dubravka Šuica nije propustila ispitati, još jednom, kako bi se moglo pomoći hrvatskom voćarstvu i povrtlarstvu - s naglaskom na agrume. Za više od 20.000 stanovnika doline Neretve koji žive od uzgoja mandarina, naime, nije predviđena financijska pomoć u trenutačnom paketu interventnih mjera Europske komisije. 

Odobrena sredstva nisu dovoljna 

Nakon što je nedavno uputila pismo Komisiji apelirajući za financijsku potporu hrvatskim uzgajivačima agruma uslijed posljedica ruskog embarga, Šuica je i na plenarnom zasjedanju EP-a ponovno zatražila da EU donese konkretne mjere pomoći:

http://hdz.hr/vijest/eu/video-suica-ek-hocete-li-pomoci-proizvodacima-ma...

- Ruski embargo prouzročio je veliku krizu na poljoprivrednom tržištu EU - procjenjuje se na oko 5 milijardi eura. Članice EU imaju mogućnost koristiti novac iz Fonda za zajedničku poljoprivrednu politiku, no važno je mobilizirati i koristiti sredstva i iz drugih fondova. Moraju se uložiti napori u traženje novih tržišta na koje bi se moglo usmjeriti proizvođače poljoprivrednih proizvoda. Ističem zadovoljstvo jer je Komisija promptno djelovala, no odobrena sredstva, nažalost, nisu dovoljna. Prema iskazu povjerenika za poljoprivredu Daciana Ciolosa, Komisija je predvidjela nove mjere pomoći, koje će, očekujem, obuhvatiti i pomoć proizvođačima mandarina.

Kriza ni blizu kraju

S obzirom na činjenicu da trenutačno nema naznaka povlačenja ruskih protusankcija te se predviđa dugi proces stabilizacije poljoprivrednog tržišta EU, potrebno je da zajednička poljoprivredna politika bude pametno osmišljena, ne izostavljajući nijednog poljoprivrednika - istaknula je Šuica te zaključila:

- Vodeći računa o ozbiljnoj političkoj situaciji između Rusije i Ukrajine i predviđajući da će sankcije potrajati, potrebne su dugoročne i konkretne mjere pomoći poljoprivrednicima s posebnim naglaskom na poljoprivrednike iz doline Neretve!