Ovog se tjedna u Bruxellesu održava Konferencija „Spring Forward for Women“ u sklopu regionalnog programa Europske komisije (EK) i Žena UN-a (UN Women), pokrenutog krajem 2012. s ciljem političkog, ekonomskog i socijalnog osnaživanja žena u zemljama „Arapskog proljeća“. 

Za pravedno društvo 

Liderice arapskih država i eurozastupnice - među njima i voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u te potpredsjednica Žena Europske pučke stranke (EPP Women) Dubravka Šuica - na konferenciji su razmotrile rezultate tog programa emancipacije žena, ali i analizirale najnovija politička zbivanja u dotičnim državama, s naglaskom na (ne)ravnopravnosti spolova. Šuica:

- Put prema jednakosti nije lagan, kao što ni ostvarivanje ravnopravnosti spolova nije brz proces, no to nas ne smije obeshrabriti. Borba za ravnopravnost spolova nije borba samo za ravnopravnost žena, nego borba za pravedno društvo u kojoj i muškarci moraju preuzeti odgovornost!

Kukavice i nesposobnjakovići

Šuica je potom ustvrdila da se pametnih i obrazovanih žena boje samo oni koji im ne mogu parirati. No zbog tih i takvih ženama je nerijetko potrebno uložiti dvostruko više truda kako bi bile podjednako vrednovane kao i muškarci: 

- Inspiraciju pronalazimo u hrabrim i pametnim ženama poput nobelovke Malale Yousafzai ili pakistanske kršćanke Asije Bibi koja je osuđena na smrt samo zato što je donosila vodu iz bunara. Mogućnost za izgradnju poštenog i prosperitetnog društva temelji se na zajedničkim vrijednostima i premisi ravnopravnosti, za koju se (još uvijek) borimo i u državama članicama EU. Stoga ponavljam: žene se ne smiju obeshrabriti!

HDZ brine o ravnopravnosti!

S ponosom je Šuica izlaganje zaključila konstatacijom da je na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj njezin HDZ istaknuo upravo kandidatkinju.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-euroizbori-i-buduca-predsjednica-rh-dokaz-...

http://hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-je-spremna-za-zenu-na-celu-drzave%C2%A0

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-podrska-zena-epp-kolindi-grabar-ki...