Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica ovog se tjedna u svom govoru na plenarnoj sjednici u Bruxellesu osvrnula na dugotrajnost postupka pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu hrvatskoj šestorci iz Bosne i Hercegovine.

- Kao potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu osjećam se pozvanom na ovom mjestu izraziti zabrinutost zbog dugotrajnosti postupka. Od dragovoljne predaje „šestorke“ Haagu prošlo je više od 11 godina, a ovaj sudski proces postao je jedan od najduljih. Međunarodni kazneni sud u Haagu osnovan je s ciljem uspostave istine i održavanja mira. Želim vjerovati da će u procesu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljaka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića pravda i istina biti zadovoljene. Te da će presuda biti izrečena brzo.

HV i HVO zaustavili velikosrpskog agresora

Šuica je u izlaganju podsjetila da jedino povijesna istina vodi uspostavi trajnog mira i pomirbe. Stoga je još jednom upozorila na uzrok rata - Miloševićevu agresorsku velikosrpsku politiku.

- Moramo se voditi istinom - ako želimo doći do pomirenja naroda i uspostave trajnog mira. A istina je da su vojne operacije u Hrvatskoj i BiH tijekom 1995. stvorile preduvjete za završetak rata i uspostavu mira, te da je uzrok rata - u Hrvatskoj i BiH - Miloševićeva velikosrpska politika. Posljedice Miloševićeve politike su Srebrenica i Vukovar - najveći zločini u Europi od Drugog svjetskog rata.