Berlin. Njemačka savezna kancelarka (i predsjednica CDU-a) Angela Merkel primila je - uz vojne počasti - predsjednika Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andreja Plenkovića. Sastanak se održao u kancelarskom uredu, a ovo je prvi službeni posjet premijera Plenkovića jednoj članici Europske unije otkako je preuzeo dužnost.

Odlična suradnja

Nakon sastanka, u izjavama za medije, kancelarka Merkel i premijer Plenković potvrdili su odličnu suradnju dviju zemalja.

- Imali smo vrlo sadržajne i kvalitetne razgovore koji su se prije svega fokusirali na još jednu potvrdu izvrsnih prijateljskih, političkih, gospodarskih i kulturnih veza između Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske - kazao je Plenković.

Jačanje gospodarskih veza

Kako je istaknuo, Njemačka  je jedan o hrvatskih ključnih vanjskotrgovinskih partnera, njemačke tvrtke i kompanije ulažu u Hrvatsku, a veliki broj njemačkih turista svake godine posjećuje našu zemlju.

- S druge strane, hrvatska zajednica u Njemačkoj broji oko 500.000 ljudi - neki su hrvatski državljani, neki nisu - koja svakodnevno pridonosi njemačkom društvu i gospodarstvu, istodobno povratnim vezama i razvoju hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga društva. Suglasili smo se da je odnose potrebno dalje nadgraditi u europskom kontekstu, u okviru intenzivnog dijaloga i komunikacije, na svim razinama - naših ministara i naših stručnih skupina, osobito onih koje će pridonijeti i daljnjem ulaganju i daljnjem jačanju ekonomskih veza.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/u-berlinu-s-hrvatskom-zajednicom-i-ogrankom-hdz-sutra-sastanak-s-kancelarkom

Potpora europskom putu BiH

Predsjednik Plenković poručio je da je potrebno poduprijeti zemlje jugoistoka Europe u procesu europskih reformi.

- Ono što je također posebno važno jest zajednička ocjena da je potrebno poduprijeti zemlje jugoistoka Europe u njihovom procesu europskih reformi, posebno BiH, što ste direktno mogli čuti od kancelarke Merkel. Hrvatska je spremna pomoći na tom putu svojim svježim iskustvom iz pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice i Europske unije i Sjevernoatlantskog sporazuma, štiteći pritom jednakost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine.

Daljnje osnaživanje suradnje

Predsjednik Plenković kazao je da se razgovaralo i o pripremama za Europsko vijeće, pitanjima koja se odnose na zajedničku migracijsku politiku Europske unije, te na niz ostalih globalnih izazova, osobito o odnosima s Rusijom.

- Razgovaralo se kako da nađemo rješenje nakon nizozemskog referenduma o sporazumu i pridruživanju s Ukrajinom, pri čemu smatramo da idemo u dobrom smjeru kad je riječ o zajedničkom stajalištu Europskoga vijeća, koje ćemo, nadam se, održati svi zajedno u četvrtak i koje će omogućiti stupanje na snagu ovog sporazuma. Ocjenjujem da je ovaj posjet - kao moj treći bilateralni posjet u mandatu - zaokružio aktivnosti u ovoj godini i da smo otvorili mogućnosti daljnje intenzivne suradnje koju ćemo njegovati i kroz susrete na Europskome vijeću i kroz daljnje bilateralne kontakte.

Merkel: Razgovori dobri i konstruktivni!

Savezna kancelarka Angela Merkel ocijenila je dobrim i konstruktivnim razgovore s predsjednikom Vlade RH. Izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatska stavila težište na gospodarstvo i financijsku politiku.

- Mislim da je to dobro i važno za ljude u Hrvatskoj - istaknula je.

Njemačka potpora hrvatskoj samostalnosti

Naglasila je da su hrvatsko-njemački odnosi izvrsni.

- Stotine tisuća Hrvata živi u Njemačkoj i oni su jedna vrsta mosta između dviju zemalja.

Podsjetila je da je Njemačka 1991. podržala Hrvatsku u proglašenju neovisnosti te potom u pristupanju NATO-u i Europskoj uniji.

- Želimo biti dobar i važan partner Hrvatskoj - kazala je.

Isto mišljenje o Ukrajini

Kancelarka Merkel je ponovila da su bilateralni odnosi izvrsni te da o otvorenim pitanjima, ako ona postoje, treba razgovarati.

Kazala je i da obje zemlje zastupaju ista mišljenja oko stanja u Ukrajini te o migracijskoj politici. Istaknula je da su razgovarali i o Bosni i Hercegovini i njenom putu u Europsku uniju.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-s-predsjednikom-bundestag...

Foto: Vlada Savezne Republike Njemačke