Na sjednici Odbora za zaštitu okoliša, javnog zdravlja i sigurnosti hrane voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je u razmjeni mišljenja s povjerenikom Europske komisije za klimatsko djelovanje i energiju Miguelom Ariasom Cañeteom (Partido popular, Španjolska). Glavna tema - Direktiva o trgovanju emisijama stakleničkih plinova! Ali i osnivanje energetske unije - čiji je cilj energetska sigurnost, učinkovitost, istraživanje i razvoj te zajedničko unutarnje tržište.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-energetskom-unijom-do-investicija-i-smanje...

Uštede, ali veća energetska učinkovitost

Povjerenik Cañete pritom je istaknuo da je važno da je pokazana politička volja te da postoje tvrtke i financijski instrumenti za izgradnju Transjadranskog plinovoda, LNG terminala u Omišlju te još niz drugih projekata.

- Iako je svaka zemlja suočena s posebnim pitanjem energetske povezanosti, činjenica je da samo zajedničkim rješavanjem možemo doći do jeftinijih i učinkovitih rješenja! 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-suica-ek-lng-terminal-vazan-za-energet...

http://hdz.hr/vijest/eu/suica-ek-lng-terminal-i-transjadranski-plinovod-...

Smanjenje emisije stakleničkih plinova

Eurozastupnica Šuica se zahvalila na planu regionalnih prioriteta - usvojenom na sastanku za plinsku povezanost Srednje i Jugoistočne Europe prošloga tjedna u Dubrovniku. 

http://hdz.hr/vijest/eu/dubrovnik-dijalog-s-gradanima-o-energetskoj-uniji

Istaknula da najodgovorniji zagađivači - i zemlje u razvoju - dosad nisu poštivali međunarodne ugovore. Upitala je povjerenika Cañetu:  

- S obzirom da europsko gospodarstvo sudjeluje u globalnoj emisiji stakleničkih plinova sa samo deset posto, zanima me kako planirate utjecati na globalno smanjenje?

Za održivi razvoj

Cañete je pak odgovorio da je zadovoljan postignutim dogovorom u Dubrovniku. EU ima ambiciozne prijedloge za sastanak na vrhu o klimi - koji će se održati u Parizu krajem godine. Smatra pritom da je paket mjera EU dinamičan i uključuje transfer tehnologija, mjere o tržištu ugljika te poseban fond za modernizaciju.

- Najvažnije je postići ravnotežu između konkurentnosti industrije s jedne strane, i zaštite klime s druge! - zaključila je Šuica.