541 glasova za, 96 protiv, 29 suzdržanih - uz veliku podršku Europski je parlament jučer na plenarnoj sjednici usvojio Rezoluciju „EU i globalni razvojni okvir nakon 2015“ HDZ-ova zastupnika (i koordinatora Kluba Europske pučke stranke u Odboru za razvoj EP-a) Davora Ive Stiera. Glavni su koncepti te rezolucije borba protiv siromaštva i nejednakosti, održivi razvoj, poštivanje ljudskih prava i načelo dobrog upravljanja. 

http://hdz.hr/vijest/eu/stierovo-izvjesce-usvojeno-uvjerljivom-vecinom 

Na temelju Stierove rezolucije trebali bi se zamijeniti „Milenijski ciljevi“ iz 2000. - namijenjeni samo zemljama u razvoju - te postaviti novi ciljevi koji će univerzalno vrijediti za sve zemlje svijeta, uključujući i Hrvatsku.  

Protiv siromaštva i nejednakosti

U afirmaciji svoje uloge u međunarodnim odnosima EU je najviše postigla upravo na području razvojne politike. Samo u 2013. osigurala je 15 milijardi eura pomoći za razvoj najmanje razvijenih država. Stier:

- EU je u području razvojne politike uistinu globalni lider, ne samo zbog činjenice što je najveći donator razvojne i humanitarne pomoći, nego i zato što je temeljena na demokratskim vrijednostima, apsolutno uvjerena u univerzalnost prava svakog čovjeka na mir i slobodu, na dostojanstven život, te prava svakog društva na razvoj, na održivi ekološki, socijalni i gospodarski rast.

Protiv narušavanja dostojanstva

Nadalje je Stier pojasnio da ova rezolucija mora biti transformativna, da se mora dotaknuti simptoma i uzroka siromaštva kojim se narušava ljudsko dostojanstvo i onemogućuje održivi razvoj:

- EP ne želi umanjiti važnost „Milenijskih ciljeva“, kao ni svih njihovih pozitivnih učinaka, no moramo uočiti da taj napredak, posebice kad je riječ o gospodarskom rastu, nisu svi jednako osjetili. 

Novi ciljevi za održiv razvoj bit će doneseni na summitu u Ujedinjenim narodima u rujnu 2015. godine. Stierovom rezolucijom u EP-u nastoji se utjecati na zaključke Vijeća EU o pregovaračkim stavovima Unije i njenih država članica u predstojećim pregovorima unutar UN-a.

SVETI OTAC U EP-u

Ovotjedno zasjedanje EP-a svojim je dolaskom uveličao papa Franjo, obrativši se zastupnicima svih političkih grupacija. Unatoč dosadašnjim postignućima „Milenijskih ciljeva“, u svijetu se i dalje događa „skandal gladi“ - naglasio je Sveti Otac - te istaknuo da europska politika u središtu mora imati dostojanstvo ljudske osobe, a ne samo materijalne interese i ekonomiju.