Eurozastupnik Andrej Plenković sudjelovao je kao član Odbora za proračun EP-a u zajedničkoj raspravi na strasburškom plenarnom zasjedanju o proračunu EU za 2014. i 2015. godinu.

Potpora RH za oporavak

U svom je izlaganju Plenković istaknuo važnost postignutih dogovora vezanih za izdvajanje sredstava iz Fonda za solidarnost. Ona su namijenjena za sanaciju šteta uzrokovanih ledom i poplavama, koje su se pogodile Hrvatsku.

- Predloženi iznos potpore u ukupnom iznosu od više od 16 i pol milijuna eura pomoći će Hrvatskoj da dijelom sanira nastale štete na stambenim, komercijalnim, komunalnim i infrastrukturnim objektima.

Iz EP-a je eurozastupnik Plenković za Dnevnik Nove TV komentirao iznos sredstava dodijeljenih Hrvatskoj:

- Dobili smo maksimalno koliko se po europskim procedurama, s obzirom na deklarirane procjene šteta, moglo dobiti.

Kompromisom do rasta!

Plenković se na sjednici potom zahvalio svim akterima koji su sudjelovali u pregovorima te postigli kompromis o izmjenama proračuna za 2014. i izradi općeg proračuna za 2015. Istaknuo je pritom da je rast cilj korištenja zajedničkih sredstava i redistribucije europskog proračuna. 

- Pregovori su vođeni u drugoj godini aktualnog „Višegodišnjeg financijskog okvira“. Smatram da 145 milijardi eura u odobrenim sredstvima za obveze i 141 milijarda eura za plaćanja predstavlja kvalitetan kompromis, koji omogućuje ravnotežu proračunske discipline s jedne strane, te promiče rast s druge strane.