Nova Strategija o alkoholu jedna je od tema plenarne sjednice u Strasbourgu. Štetna upotreba alkohola i dalje je najveći uzročnik smrti i bolesti kako u EU tako i u Hrvatskoj, stoga se u EP-u raspravljalo o uvođenju etikete sa sastojcima o štetnosti. Naime, ideja je da se označavaju vina kako bi potrošači bili upoznati s informacijama o opasnostima konzumacije ili brojem kalorija.  

Zabrinjavajuće brojke

Pritom je voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica istaknula da je zloupotreba alkoholnih proizvoda u Europi, nažalost, narasla te da se danas konzumira zabrinjavajućih deset litara alkohola po stanovniku EU:

- Potrebno je učiniti sve kako bi se ukazalo na štetnost konzumiranja alkoholnih proizvoda, a jedan od dobrih početaka je zasigurno uvođenje etikete sa sastojcima o štetnosti!

Zaštita kulture i tradicije

Eurozastupnica Šuica potom je naglasila da treba razlikovati odgovornu i štetnu konzumaciju alkohola te uzeti u obzir specifičnosti svih država članica. Kao primjer istaknula je mediteranske zemlje kojima je kultura vinogradarstva i vinarstva primarna djelatnost:

- Važno je naglasiti da je u mediteranskim zemljama vino stil života te da moramo voditi računa o malim i srednjim tvrtkama koje se bave proizvodnjom. Zalažem se za što veći i korisniji utjecaj ove Strategije na građane EU, no s obzirom na veliku različitost 28 država članica, neophodno je voditi računa o kulturnim, civilizacijskim i tradicijskim različitostima! 

Za vinare i proizvodnju

Isticanje vrijednosti sastojaka, kalorijske vrijednosti alkoholnih proizvoda te ostalih proizvodnih procesa na alkoholnim proizvodima moglo bi ugroziti prava proizvođača vina te njihovu tržišnu konkurentnost! - pojasnila je nadalje Šuica te istaknula da prepoznaje važnost donošenja Strategije o alkoholu, ali ukazuje i na potencijalno nižu konkurentnost europskih vina s obzirom na sve veću zastupljenost vina s drugih kontinenata.