Zdravka Bušić, na puna tri dana, u Bruxellesu je ugostila predstavnike kulturnih i civilnih udruga Hrvata iz Vojvodine. Posjet nipošto nije bio slučajan. HDZ-ova eurozastupnica konstantno upozorava međunarodne čimbenike na teški položaj naših sunarodnjaka preko Dunava i na činjenicu da upravo institucije Republike Srbije potiču umjetnu podjelu vojvođanskih Hrvata na subetničke skupine kao što su Bunjevci i Šokci

Još jedna hvalevrijedna akcija HDZ-ovih zastupnika, dokazano najaktivnijih hrvatskih članova Europskog parlamenta! Zdravka Bušić, naime, ovog je tjedna u Bruxellesu, na puna tri dana, ugostila predstavnike kulturnih i civilnih udruga Hrvata iz Vojvodine. Među ostalim, naši sunarodnjaci iz Srijema, Banata i Bačke sudjelovali su na zapaženoj konferenciji „Nove mogućnosti hrvatskog iseljeništva u članicama Europske unije“. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/daul-na-plenkovicevoj-konferenciji-o-hrvatskom-iseljenistvu

Umjetno dijeljenje Hrvata

Posjet nipošto nije bio slučajan. Važno je znati da je Bušić više puta u raspravama na plenarnim zasjedanjima, sastancima odbora, susretima s delegacijama… ukazivala na problem Hrvata u Srbiji. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/zdravka-busic-u-ep-u-srbija-i-dalje-potice-asimilaciju-hrvata

Konstantno je, ustrajno i konzekventno, upozoravala međunarodne čimbenike da upravo institucije Republike Srbije potiču umjetnu podjelu vojvođanskih Hrvata na subetničke skupine kao što su Bunjevci i Šokci. Što bi moglo rezultirati asimilacijom Hrvata u Srbiji i njihovim potpunim nestankom.

- U zadnjih devet godina u Republici Srbiji statistički je nestalo 13.000 Hrvata! Ne umiru Hrvati brže od drugih nacija, nego se sve više izjašnjavaju pod drugim imenom, kao Bunjevci ili Šokci, a to je djelo srbijanskih vlasti! - poručivala je Bušić. 

Provodite zakon!

Nadalje, Zdravka Bušić upozoravala je i da u Srbiji nije implementiran inače korektni zakonski okvir o zaštiti nacionalnih manjina:

- Zakon ne znači ništa ako ostaje mrtvo slovo na papiru! Hrvati u Srbiji su u nemogućnosti ostvariti izravnu zastupljenost u parlamentima i predstavničkim vijećima na republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini.

Bušić je (i) ovim ugošćivanjem naših sunarodnjaka pokazala da ipak negdje - barem u HDZ-u  - postoji politička volja za rješavanjem njihovih problema: 

- Jako je teško biti Hrvat u Srbiji i tim ljudima moramo pružiti što veću logističku, institucionalnu i financijsku podršku. A a sve u cilju održavanja hrvatske zajednice u Srbiji na životu.

Još snažnija i bolja suradnja

Među predstavnicima vojvođanskih Hrvata koje je Bušić pozvala bio je i ravnatelj Instituta za kulturu vojvođanskih Hrvata - književnik Tomislav Žigmanov. 

- Bila nam je velika čast što smo posjetili zastupnicu Zdravku Bušić i što sam imao priliku sudjelovati na konferenciji koju je organizirao njezin kolega Andrej Plenković. Ovo je prvi put da su se predstavnici Hrvata iz Vojvodine našli na ovome važnom mjestu, u Europskom parlamentu. Siguran sam da će naša komunikacija i suradnja s HDZ-ovim zastupnicima biti nastavljena - zaključio je Žigmanov na kraju trodnevnog posjeta Bruxellesu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zasto-josipovic-i-milanovic-sute-na-nove-protuhrvatske-izjave-predsjednika-srbije