Hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je u četvrtak u Bruxellesu da će svojim kolegama iz Europske pučke stranke (EPP) zahvaliti na njihovoj pomoći, uoči odluke Europskog vijeća o završetku pregovora Hrvatske i EU-a koja se očekuje u petak.

"Temeljna poruka je da završavamo pregovore do kraja lipnja. Iskoristit ću ovu prigodu da zahvalim svima, prije svega svojim kolegama iz Europske pučke stranke te Europskoj komisiji koja je dala pozitivno mišljenje. Očekujemo da sutra Europsko vijeće kaže ono što već dugo čekamo, a to je završetak pregovora", rekla je Kosor po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke.

Upitana ima li komentar oko monitoringa, premijerka Kosor je rekla "da smo spremni prije svega sami sebe provjeravati kako se provodi ono što smo izglasali. Trebamo sami sebi svakodnevno dokazivati da su ovi procesi, oko kojih smo se posebno zauzeli, poput borbe protiv korupcije, kriminala, reforme pravosuđa, nepovratni".

Premijerka Kosor će se u petak na kraju dvodnevnog summita sastati s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu EU-om, Viktorom Orbanom.

Nakon toga sastanka predviđena je konferencija za novinare na kojoj će biti objavljena odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom. Također je predviđen i zaseban sastanak s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding.